NRK Meny
Normal

Fedons laks- og scampiburger

Fedon mener dette kan bli en vinner hos barna. Deilig laks- og scampiburger med kesamdressing og linsestuing.

Laks og skampiburger
Foto: Erik Hannemann

Fedon Lindberg

Fedons nye matserie «Mat for bedre helse» ser du i nett-tv. Lenka dit finner du til venstre.

Foto: Erik Hannemann

Se Fedon Lindberg lage

Deilig laks- og scampiburger

Laks- og scampiburgere

Til 4 personer

600-700 fersk laksefilet uten ben

150g rå scampi

½ rød paprika

2 ts revet skall av lime

1 ss revet fersk ingefær

½ dl purreløk eller vårløk, finhakket

1/2 liten rød chili uten frø, finhakket (kan sløyfes)

2 ts natriumredusert salt

1-2 knivsodd gurkemeie (kan sløyfes)

1 ss thailandsk søt chilisaus (kan sløyfes)

1 dl koriander eller bladpersille, finhakket

Hakk paprikaen i små terninger og press ut væsken. Væsken skal ikke være med. Del chilien og ta ut kjernehuset. Hakk fint. Riv lime på et rivjern på den fine siden. Hakk purreløken og riv ingefæren. Hakk korrianderen fint.

Grønnsaker

Finhakkede ingredienser.

Foto: unknown

Tin scampiene og hakk dem smått eller bruk food-processor, men ikke hakk dem for fine. Legg alle grønnsaker i en større skål og bland i de hakkede scampi. Kjør laksen i food-processoren støtvis og grovmal. Bland laksen godt med scampi-grønnsaksblandingen. Form siden massen til burgere og stek i en panne ca. 2-4 min på hver side. Server med en frisk salat og kesamdressing, eller med litt linsestuing.

Se i nett-tv
Alt om omega 3 og 6

Kesamdressing med sukkererter

1 ½ dl kesam med 1% fett

1 ½ dl kesam med 8% fett

1 pk sukkererter (150g)

1 liten rødløk

3-4 ss søt thailandsk chilisaus

Natriumredusert salt og pepper

1 ts linfrøolje

½ ts fruktose

Hakk sukkerertene og løken fint. Bland i kesam. Smak til med salt og pepper, fruktose og søt chilisaus.

Linsestuing med avokado og chili

Til 4-6 personer

½ kg røde linser

½ løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

½ rød chili, renset og finhakket

½ dl kaldpresset olivenolje eller rapsolje

2-3 ts kaldpresset linfrøolje (for ekstra omega 3)

½-1 boks tomater med eller uten smak

1 moden avokado

2 ss bladpersille, hakket

Natriumredusert salt og nykvernet pepper

1. Skyll linsene i kaldt vann og la dem stå noen minutter i vannet. Hell av vannet og skyll linsene godt. Ha linsene over i kjele.

2. Hell på vann og la det dekke til en fingerbredde over linsene. Kok linsene til de er nesten møre, skal ha litt tyggemotstand. Tilsett eventuelt mer væske under kokingen hvis det blir for tørt. Overflødig vann siles av når linsene er ferdige, ha linsene tilbake i kjelen.

3. Ha i tomater, løk, hvitløk, renset avokado, oljer og chili og kjør det hele lett med en stavmikser. Bland inn persille og smak til med salt og pepper.

Se flere webisoder
Mat for bedre helse i nett-tv

Se Fedon Lindberg lage

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.