- Det vil alltid være slik at de som historisk har forvaltet sannheten vil kjempe for å bevare sin posisjon. Men du kan ikke kjempe mot vitenskapen, og det er overveldende resultater som viser at det er på tide å legge om kostholdsrådgivingen. De gamle rådene er for unyanserte og har antagelig påført mange en tidlig død.
Solid forskningsgrunnlag
Forskningen han baserer seg på er studier av over 200 000 personer som er fulgt opp i over 25 år. Til den opphetede debatten vi har hatt om kostholdsrådgiving har han følgende kommentar:
- Mindre karbohydrater, mer protein og rett fett, sier Harvard-professor Walter C. Willett. Han er på linje med Fedon Lindberg.
Spis fet fisk og nøtter
Spis mindre sukker og fint mel, melkeprodukter, rødt kjøtt og animalsk fett. Spis mer fet fisk, nøtter, egg, hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker og vegetabilsk fett. Dette er budskapet fra leder av ernæringsinstituttet ved Harvard School of public health og professor i medisin, Walter C.Willett.
Ny bok
I dag gjestet Walter C. Willett Norge for å lansere sin bok ”Hold deg frisk med riktig kosthold”. Han kommer med 25 års forskning på ernæring i kofferten, og lanserer nå en bok som forlaget presenterer som ”folkeopplysning”.

Den gamle matpyramiden må erstattes mener Willett. Fra: Harvard school of public health.
Moderne kosthold
Willett mener vi må tilpasse moderne kosthold til vårt moderne liv. Der våre forfedre var ute i fysisk arbeide 10-12 timer pr dag, sitter vi for det aller meste i ro. Hittil har vi forsøkt å holde vektproblemene i sjakk ved å erstatte matfett med sukker og stivelse. Likevel har vekten gått rett i været. Nå må vi forkaste den gamle ernæringspyramiden, og erstatte den med en ny –tilpasset livet vi lever.

Den nye matpyramiden er tilpasset moderne kosthold og vårt moderne liv. Fra: Harvard school of public health.
Riktig fett
- Det er ikke noe mål i seg selv å redusere fettinntaket, men vi må spise riktig fett, sier Willett. Ved å kutte ned på animalsk fett og øke inntaket av vegetabilsk flerumettet fett, vil vi faktisk kunne oppnå bedre folkehelse utdyper han.
Hjerte- og karsykdommer
Særlig er han opptatt av effekten på hjerte- og karsykdommer.
- De som er i risikogruppe for hjertesykdommer blir bedt om å ikke spise fett, men nettopp denne gruppen kan redusere dødligheten ved å få i seg mer Omega 3-fettsyrer som du finner for eksempel i fet fisk, soyaolje og nøtter.