– Jeg er så mye mer fornøyd med livet

Mennesker med alvorlig fedme får et mye bedre liv etter operasjon, viser ny forskning.

Camilla Dahl Hanssen

LETTERE: Camilla Dahl Hanssen lever et mer aktivt liv etter å ha gått ned 50 kilo.

Foto: privat

Camilla Dahl Hanssen

Camilla veide 150 kilo før operasjonen.

Foto: privat

– Jeg slet med angst og depresjoner. Det gjør jeg ikke lenger. Nå lever jeg et normalt liv og har det mye bedre med meg selv, sier Camilla Dahl Hanssen (27).

Camilla ble fedmeoperert da hun var 22 år gammel. Hun hadde vært stor hele livet, og vekta viste 150 kilo da hun ble operert. I tillegg til psykiske plager, slet hun med belastningsskader som følge av overvekten.

– Operasjon var siste utvei. Jeg hadde prøvd det meste og var så lei. Jeg gikk noe ned i vekt, men gikk alltid opp igjen, sier 27-åringen.

Bedre livskvalitet

De første fedmeoperasjonene i Norge ble utført i Helse Førde i 2001. Da fjernet kirurgen store deler av magesekken og kortet ned tynntarmen på pasientene.

– De som ble operert for ti år siden har det mye bedre nå enn de hadde før operasjonen, sier sykepleier og forsker Anny Aasprang.

Hun var med på å forberede de første pasientene som ble operert. Nå forsker hun på ettervirkningene av fedmeoperasjoner. Hennes studie er den første norske langtidsstudien av livskvalitet etter den type operasjoner, skriver forskning.no.

De 50 første pasientene som ble operert har svart på spørsmål om både fysiske og mentale forhold.

Ingen «quick fix»

Flere av pasientene har hatt utfordringer og bivirkninger etter operasjonen, men de sier likevel at de har bedre livskvalitet. Fedmeoperasjon er siste utvei dersom ingenting annet fungerer, mener sykepleieren.

Anny Aasprang

Sykepleier og forsker Anny Aasprang.

Foto: Mari Fjellkårstad

– En fedmeoperasjon er ingen «quick fix». Man må være innstilt på gjøre en livsstilsendring. Magesekken er mye mindre enn før og det gjør at matvanene må endres drastisk. I tillegg må man være mer fysisk aktiv.

Målet er at de som opereres skal få bedre livskvalitet og redusere fedmerelaterte sykdommer. Ifølge studien er flere blitt kvitt diabetes 2 etter å ha gått ned i vekt, og flere som har vært ute av arbeidslivet, har kommet tilbake i jobb.

Sliter med bivirkninger

Camilla Dahl Hanssen gleder seg over resultatene fra studien i Førde. Selv veier hun 50 kilo mindre nå enn da hun reiste til Riga for en gastrisk bypass-operasjon i 2012. Hun har hatt mange bivirkninger etter operasjonen og har blitt fulgt opp av lege og psykolog.

– Hvis jeg spiser for fort, får jeg veldig vondt. Da kjennes det ut som maten har pigger.

Hun måtte operere ut galleblæren kort tid etter operasjonen. I tillegg sliter hun med jernmangel, håravfall og dårlig blodsirkulasjon. 27-åringen mener likevel at operasjonen var verdt det.

– Jeg er så mye mer fornøyd med livet. Jeg får til ting nå som jeg ikke trodde jeg kunne gjøre, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.