Hopp til innhold

FBI-reporter stjal identitet

Hvor lett er det å stjele en norsk identitet? Det er enklere enn du tror. Vår reporter brukte bare en uke på å stjele identiteten til en kollega! Slik gjorde hun det.

Selvangivelse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Pass på søpla di, lås postkassa og vær varsom med hva slags opplysninger du oppgir på nettet. Dette er noe av det viktigste du som forbruker kan gjøre for å unngå at sensitiv informasjon om deg skal komme i gale hender og bli misbrukt.

Identitetstyveri er den raskest voksende forbrytelsen i vår del av verden, og et økende problem også i Norge.

Datatilsynet har ennå ingen statistikk over hvor mange som rammes av denne typen kriminalitet. I USA har tyveri av identiteter blitt et stort samfunnsproblem. Ifølge tall fra amerikanske FTC (Federal Trade Commission) utsettes så mange som 10 millioner amerikanere for ID-tyveri hvert år.

Hvis andelen her i Norge er like høy, betyr det at Ola og Kari vil bli utsatt for ID-tyveri minst to ganger i løpet av sitt liv.

Tidkrevende

Reklame

Ulåste postkasser kan være et funn for ID-tyvene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det tar gjennomsnittlig ett år fra identitetet din eventuelt er stjålet til du oppdager dette selv. Husk at ID-tyven er tålmodig og målbevisst.

Ved systematisk innsamling av dokumenter, kunnskap om dine bevegelsesmønstre, vaner og økonomiske forhold klarer tyven etter hvert å bli din skygge. De følelsesmessige konsekvensene er ofte vel så store som de økonomiske, i følge Datatilsynet.

SLIK KAN DU UNNGÅ ID-TYVERI: SE NEDERST I ARTIKKELEN.

Opprydningsjobben etter et ID-tyveri er tidkrevende. Man må gjenreise sin egen troverdighet og overbevise banker og myndigheter om at du er den du er, og at noen andre har utgitt seg for å være deg og handlet i ond hensikt.

Ønske om økonomisk vinning er oftest ID-tyvenes fremste motiv. Men de kan også ha et hevnmotiv og et ønske om å skade.

FBI stjal identitet

Vår reporter ville finne ut hvor vanskelig det er å stjele en norsk identitet. Hun pekte ut en kollega som sitt "bytte". Ved å stjele selvangivelsen fra kollegaens postkasse fikk reporteren tilgang til den andres fødselsnummer, bankforbindelse, kontonummer og altinn-koder (koder for elektronisk levering av dokumenter til det offentlige).

Ved hjelp av dette ringte hun banken og bestilte nytt bankkort. I løpet av fire dager hadde hun gyldig norsk identitet og full oversikt over "byttets" økonomiske situasjon.

- Sjokkerende

Leif T. Aanensen

For dårlige rutiner, mener Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Datatilsynet reagerer sterkt på at det var så lett å skaffe seg disse dokumentene. - Med disse dokumentene kan du gjøre stor skade, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen.

Han er sjokkert over rutinene til DnB NOR som sender ut bankkort på bakgrunn av kontonummer og fødselsdato.

Aanensen mener også at skattedirektoratet serverer en gavepakke hvert år når de sender ut selvangivelsene i åpne postkasser.

DnB NOR er på sin side fornøyd med sikkerhetsrutinene og sier at banken går gjennom dem og tilpasser seg trusselbildet fra uke til uke.

Skattedirektoratet oppfordrer folk til å låse postkassene sine for å unngå at selvangivelsen kommer i feil hender.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)