NRK Meny
Normal

Test avslørte feil i alle USB-laderne

Svenske myndigheter advarer mot brannfarlige USB-ladere til mobiltelefoner og nettbrett. Flere av laderne har så dårlig kvalitet at folk oppfordres om ikke å bruke dem.

USB-ladere som er trukket tilbake fra markedet i Sverige

Tre av laderne som nå er forbudt i Sverige. Til venstre Flextronics A1265, nederst til høyre Media Tech MPOWER / MT6210, og en ladekontakt med ukjent opphav (den grønne).

Foto: Elsäkerhetsverket / montasje

Siden februar i fjor har det svenske Elsäkerhetsverket kontrollert sikkerheten i 10 ladere til mobiltelefoner, nettbrett, mediespillere og tilsvarende elektronikk. Samtlige viste seg å ha så dårlig kvalitet at det nå er forbudt å selge dem i Sverige.

Laderne har ett eller flere USB-uttak, og kobles til strømnettet. Halvparten av dem har så alvorlige feil at forbrukerne oppfordres til å slutte å bruke dem.

Støt og brannfare

Laderne kan både være brannfarlige og gi elektriske støt. Flesteparten har altfor kort avstand mellom USB-uttaket og den elektriske inngangen. Det gir stor risiko for overslag, slik at strømmen på 230 volt kan vandre direkte over til USB-pluggen og derfra videre inn i utstyret som skal lades.

Testen avslørte også at én av laderne kan gi forstyrrelser i strømnettet.

Stikkontaktens konstruksjon er en annen vanlig feil. Flere av kontaktene er feildimensjonerte eller lite motstandsdyktige mot varme og mekaniske belastninger.

LES OGSÅ:

– Alvorlige feil

Alt i alt er det snakk om alvorlige feil, ifølge inspektør Martin Gustafsson i Elsäkerhetsverket.

– Det betyr at tusenvis av USB-ladere på markedet kan være farlige, skriver han i en pressemelding.

Noen av laderne oppfyller heller ikke kravene til merking. Flere er for eksempel solgt uten det obligatoriske CE-merket, som er produsentens bekreftelse på at produktet oppfyller EUs sikkerhetskrav.

Her kan du se en oversikt over laderne som nå er trukket tilbake.

– Tankevekkende

Per Hellström

Testen var bare en stikkprøve, sier Per Hellström i Elsäkerhetsverket.

Foto: Elsäkerhetsverket

– Det er ikke mulig for oss å kontrollere alle merkene som selges. Denne testen var en stikkprøve, sier Elsäkerhetsverkets informasjonsmedarbeider Per Hellström til NRK.no.

Han mener det er tankevekkende at samtlige ladere viste seg å ikke holde mål.

– For dem som selger de aller dårligste laderne krever vi at de annonserer advarsler, slik at flest mulig av brukerne blir gjort oppmerksom på disse laderne kan være farlige, forteller han.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.