Hopp til innhold

Farlig genialt

Nye smarte nanoprodukter som luktfrie sokker, ripefri billakk og bakteriedrepende tannbørster har inntatt norske butikkhyller. Selvsagt måtte det være for godt til å være sant.

Tannpuss

Antibakteriell tannbørste er ett av utallige nye produkter basert på nanoteknologi.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tenk deg at du kan gjøre tørt papir og treverk brannsikkert for all framtid med en sprayboks. Eller at skjorta di aldri blir våt eller flekkete. Disse produktene er nå i handelen her i landet. En ny generasjon smarte nanoprodukter har i det stille inntatt norske butikkhyller.

Som science fiction

Nanoteknologien er som science fiction som er blitt til virkelighet. Det dreier seg om framstilte partikler som bare måler noen milliondels millimeter. Dét er like mye (eller lite) som en negl vokser på ett sekund!

Ved å knuse kjente stoffer som for eksempel kobber, kvarts eller sølv ned til slike ørsmå nanopartikler, får stoffene helt nye egenskaper.

For godt til å være sant

Ingen vet hvor mange typer nanoprodukter som selges i norske butikker. Men tall Forbrukerinspektørene har hentet inn viser at det sannsynligvis dreier seg om minst 700. Her kan du se en liste med eksempler.

Tore Tennøe

Teknologirådets direktør Tore Tennøe er skeptisk.

Foto: NRK

- Det er svært problematisk at disse produktene kommer for fullt i norske butikker når vi vet så utrolig lite om skadevirkningene. Det sier direktøren Teknologirådet, Tore Tennøe.

Teknologirådet ga nylig ut en rapport om de mulige farene ved nanoteknologien . Der er konklusjonen at norske myndigheter nå må få øynene opp for denne problemstillingen.

- Vi ber om registreringsplikt slik at vi omsider kan få en oversikt over hvilke nanoprodukter som finnes på markedet. I dag vet vi ingenting om det, samtidig som vi frykter at det kan være en helserisiko knyttet til slike produkter, sier Tennøe.

Farlig?

Mens noen nanoprodukter er uproblematiske, har andre vist seg å kunne føre til helseskade. Mest omstridt er varer som benytter nanosølv, som er kroppsnære eller som kommer i sprayform slik at partikler pustes inn.

Folkehelseinstituttet frykter en rekke helseproblemer :

  • Skader på DNA
  • Hjerte- og karlidelser
  • Luftveislidelser
  • Svekket immunforsvar
  • Resistente bakterier
  • Nevrologiske skader

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sokker

Luktfrie sokker er ett resultat av den nye nanoteknologien.

Foto: NRK

Mange spørsmål, få svar

Nye nanoprodukter utvikles nå i høyt tempo, og et bredt anvendelsesområde gjør at både arbeidstakere og forbrukere i økende grad vil komme i direkte kontakt med dem. I dag blir nanomaterialer brukt i alt fra kosmetikk og tekstiler til bildekk og elektronikk.

Uten noen form for godkjenningsordning, registrering eller merking er det i dag umulig for deg som forbruker å vite hvilke produkter som virker, hvilke som er bløff og hvilke du bør unngå for helsas skyld.

- Usikkerheten knyttet til nanoprodukter setter forbrukerne i en vanskelig situasjon. Det er på tide at myndighetene tar ansvar, sier Tennøe fra Teknologirådet.

I februar innførte Canada registrering av alle nanoprodukter som selges i landet.

Trenger vi et lignende regelverk i Norge? Har du erfaring med nanoprodukter i handelen? Vi hører gjerne fra deg! Si din mening under:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)