Hopp til innhold

Farlig drikketrend har kommet til Norge

I drikkeleken «neknomination» utfordres unge til å styrte alkohol og legge ut video på Facebook. – Vi må få lov til ha det litt gøy, sier 24-åring. – En risikofull lek, mener rusekspert.

Skjermdump av Facebook

Drikkeleken, som trolig oppstod i Australia, kom raskt til Norge. Nå advarer Folkehelseinstituttet mot å shotte alkoholholdige drikker etter hverandre.

Foto: Facebook (skjermbilde)

Nettfenomenet «neknomination» er en drikkelek som går ut på at man skal filme seg selv mens man styrter en alkoholholdig enhet. Deretter skal en utfordre venner til å drikke mer.

Spillet oppstod trolig i Australia, og videoene av drikkende, unge mennesker, strømmer nå rundt på sosiale medier verden over. Dette melder blant annet svenske Göteborgs-Posten.

Chris Holmen Skaar

Chris Homlen Skaar har prøvd ut «neknomination».

Foto: Privat

Chris Homlen Skaar (24) er en av dem som har latt seg rive med.

– Dette er et tåpelig konsept, men dum som jeg er, har jeg hevet meg på trenden. Vi er unge, og må få lov til å ha det litt gøy, sier Skaar til NRK.no.

– Bare for moro skyld

En video av en svensk, ung jente som hiver nedpå fire glass med øl på under ett halvt minutt, er spredt verden over på Facebook. Denne snutten har fått flere til å kjenne på konkurranseinstinktet.

– Hvis jeg blir utfordret av en kompis til å styrte en halvliter, vil jeg bevise at jeg kan gjøre det raskere enn ham. Det er bare for moro skyld, og de fleste på min alder klarer fint å «shotte» en halvliter med øl uten å ta skade av det. Det er noe annet å hive nedpå med drink på drink. Det driver ikke vi med, forteller Skaar.

Videoen av Skaar som ligger ute på Facebook viser at han styrter en halvliter med øl på sekunder, og deretter utfordrer tre venner til å gjøre det samme. Dersom ikke det skjer innen 24 timer, er de skyldig Skaar en kasse med øl.

– Dette var en vanlig hverdag, og jeg gjorde det spontant etter jobb. Men jeg tror det blir første og siste gang, sier 24-åringen.

– Alkohol er ikke ufarlig

Generalsekretær ved Actis, Stig Erik Sørheim

Generalsekretær ved Actis, Stig Erik Sørheim.

Foto: Actis

Britiske Daily Mail meldte 9. februar at to menn i 20-årene trolig omkom som en følge av denne drikkeleken.

Generalsekretær ved Actis (rusfeltets samarbeidsorgan), Stig Erik Sørheim, sier «neknomination» kan være en risikofull drikkelek.

– Den største faren her er at deltakerne utfordrer hverandre og forsøker å overgå hverandre. Det ser blant annet ut til at enkelte konkurrerer om å innta store mengder alkohol på kort tid. Da kan det være lett å glemme at alkohol slett ikke er ufarlig, og at alkohol kan gjøre farlige ting enda farligere, sier ruseksperten.

Han forteller videre at både unge og voksne har et behov for å skape fellesskap, og at slike ritualiserte drikkeleker kan være en måte å knytte gjengen sammen.

– I tillegg har mange unge behov for å bli lagt merke til, og utfordre og bryte grenser. Dette kommer til uttrykk i mer utagerende atferd.

For å forhindre dette, mener Sørheim det er vesentlig at foreldre snakker med barna sine om alkohol, og ikke minst om bruk av sosiale medier og konsekvensene dette kan ha.

– Det lyder kanskje litt gammelmodig, men vi må rett og slett minne oss selv og andre om at alkohol, særlig i store mengder, faktisk er et skadelig stoff. Når alkohol kombineres med annen risikoatferd, øker faren for ulykker, sier Sørheim.

Advarer mot «shotting»

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad, advarer mot å styrte flere alkoholholdige enheter etter hverandre.

Overlege ved Folkehelseinstituttet Merete Vevelstad.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Å «shotte» en alkoholholdig drikk kan gi raskere effekt samt kraftigere promille. Dersom en drink inntas langsomt, vil en del av alkoholen brytes ned i magesekken og leveren. Inntas enheten raskt, kan mindre av alkoholen bli brutt ned, og promillen blir da desto høyere, sier Vevelstad til NRK.no.

Likevel understreker Vevelstad at «shotting» av én vanlig serveringsenhet (for eksempel 0,33 liter øl) som regel ikke gir helserisiko. Det er når flere inntas etter hverandre, at problemer oppstår.

– Med det samme en er oppe i flere enheter, er risikoen for alkoholforgiftning, ulykker og i verste fall død, langt høyere. Dersom en har inntatt andre rusmidler eller legemidler i tillegg, kan en havne i en svært skadelig situasjon fordi tålegrensen da er lavere.

– Urovekkende trend

Overlege Vevelstad forteller videre at kombinasjonen av høy promille og det å befinne seg på en utrygg plass eller situasjon sjelden er heldig. Hvis du for eksempel befinner deg i trafikken eller med uheldige fristelser tilgjengelig, er risikoen for ulykker stor.

– Faren avhenger av tid, sted og situasjon. Å «shotte» store doser av et bedøvelsesmiddel som alkohol uten at noen overvåker deg, er langt farligere for deg selv og eventuelt også for andre, enn å styrte én enhet alkohol.

Den svenske kvinnen som hiver nedpå fire øl etter hverandre overrasker Vevelstad.

– Kvinner har mer fett og mindre vann i kroppen enn menn. Siden alkoholen fordeler seg i vannet i kroppen, får følgelig kvinner høyere promille enn menn. Den unge kvinnen kan ha fått en sterk rus etter at kameraet var slått av.

Overlegen synes det er urovekkende at unge mennesker hiver seg på denne drikketrenden.

– En hjerne i vekst har mer uforutsigbare virkninger, så unge er definitivt mer utsatt, sier Vevelstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)