Som om vi ikke får nok av det på TV, e-post og dørmatta, så kan vi nå også begynne å forberede oss på å få stadig mer reklame på mobiltelefonen i tillegg.
Flere norske nettsteder har i løpet av de siste årene spesialisert seg på å innhente samtykke fra mobilabonnenter, slik at de lovlig kan sende ut SMS-reklame til de som samtykker til dette.
– Den mest ettertraktede målgruppen for denne nye formen for direkte reklame er ungdom, forteller daglig leder i reklamebyrået Siste Skrik Kommunikasjon i Oslo, Elizabeth Hartmann.
Ungdom går alltid i bresjen når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, og derfor vil det være viktig for reklamebransjen og til stadighet ta i bruk den teknologien som ungdommen benytter, fortsetter hun.
Milliardomsetning
I 1998 hadde man en omsetning på elektronisk reklame (e-post og SMS) i Norge på om lag 70 millioner kroner, i løpet av 2005 vil den årlige omsetningen på dette området overstige 1 milliard norske kroner.
– Omsetningstallene viser at dette er en reklamekanal som stadig flere aktører ser verdien av å benytte, sier hun.
I dag øker direktereklame via SMS-meldinger, men det er bare et tidsspørsmål til vi alle har bildetelefoner/MMS-telefoner, og kan motta små reklamefilmer direkte til telefonen vår, fortsetter hun engasjert.
Betaling og verving
Spesielt er ungdomsgruppen ettertraktet for mange annonsører. For å lokke ungdom til å gi sitt samtykke til at de ønsker reklame på mobilen sin, opererer flere av nettstedene med løfte om betaling fra 50 øre til 1 krone for hver reklamemelding man tar i mot på mobilen.
Flere nettsteder frister også med betaling for reklame i form av gratis SMS-meldinger.
Flere av nettstedene opererer også med ulike vervekampanjer for å få flest mulig ungdom til å takke ja til å motta SMS-reklame.
Ett eksempel er at for hver melding en person man har vervet mottar, får ververen 30 øre per melding.
– På en måte synes jeg at disse nettfirmaene utnytter ungdommen, vi er en gruppe det er lett å nå med løfter om letttjente penger eller gratis SMS – meldinger, sier 15 år gamle Camilla Van Paaschen ved Marienlyst skole.
– Jeg har registrert meg hos Inpoc for å få gratis SMS-meldinger, forteller 15 år gamle Halima Shukri ved Jordal skole. Det er greit å få sende noen gratis SMS, men jeg blir litt lei av all reklamen jeg får; du tror du har venner og så er det bare reklame, forteller hun.
Sjekker ikke alder
De fleste nettfirmaene har en nedre aldersgrense på 15 år for å kunne registrere seg på nettsidene deres.
Men Hauk Landsmark, som representerer nettstedet Inpoc, sier til Forbrukerinspektørene at de ikke har noen mulighet til å kontrollere at man faktisk er femten år når man gir sitt samtykke til deres tjenester.
– Det kan nok forekomme at folk er yngre enn 15 år, innrømmer han.
Forbrukerombud, Bjørn Erik Thon, sier til Forbrukerinspektørene at de tidligere har gitt nettsteder pålegg om å heve aldersgrensen for å registrere seg fra 13 til 15 år, men at Forbrukerombudet nå på nytt vil vurdere disse konseptene.
– Slik de har utviklet seg, blant annet med ulike vervekampanjer hvor barn tjener penger på å verve andre barn, stiller jeg meg kritisk til mye av denne virksomheten og vil vurdere den både etisk og juridisk i nærmeste framtid, avslutter Thon.