NRK Meny
Normal

Får livmorhalskreft i Sverige

Norske kvinner som bor i Sverige har mye større risiko enn sine svenske naboer.

Svensk flagg
Foto: christian andersson

Karolinska Institutet har sammenlignet svenske kvinner med kvinner som har immigrert til Sverige, og resultatene er overraskende.

Norske kvinner som har slått seg ned i Sverige, har hele 70 prosent høyere risiko for å få livmorhalskreft enn svenskfødte kvinner i Sverige, skriver Dagens Medisin.

Undersøkelsen gir store utslag også for danske og finske kvinner i Sverige, mens innvandrerkvinner generelt har en lavere risiko for denne krefttypen i Sverige enn i sitt eget hjemland.

P-piller øker risiko for livmorhalskreft

Screening kan gi utslag

Forskerne vet ikke sikkert hvorfor de ser slike utslag. En av årsakene kan være manglende deltakelse i screeningprogrammer for livmorhalskreft.

Må man til gynekolog selv om man er jomfru?

Både i Sverige og Norge foregår det frivillig masseundersøkelse (screening) av kvinner hvert tredje år.

- 12-åringene bør få kreftvaksine

Oralsex kan gi kreft

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.