NRK Meny
Normal

Får du selvangivelsen i natt?

I natt kan cirka 890.000 skattytere sjekke selvangivelsen. Se om du er en av dem.

Selvangivelse 2013

I natt får e-brukere tilgang til selvangivelsen. Alle andre, cirka 3,7 millioner skattytere, må vente til april med å sjekke skattetallene. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Kim Jansson

Penger tilbake eller skikkelig baksmell? Onsdag 19. mars kan nær 900.000 skattytere sjekke selvangivelsen, og se de foreløpige beregningene på om de betalte for mye eller for lite skatt i fjor.

Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I denne omgang er det bare elektroniske brukere (e-brukere) som får tilgang til selvangivelsen. Resten, det vil si rundt 3,7 millioner innbyggere, må vente til 1. april før de får skattedommen.

– Den elektroniske selvangivelsen har eksistert i over 10 år, og nå er det naturlig å trappe ned papirutgaven. Elektronisk selvangivelse gir mange fordeler for brukerne, også for Skatteetaten. De som har valgt å kommunisere på nett med oss får selvangivelsen først, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Skattedirektoratet vil ikke komme med et konkret klokkeslett for når skatteopplysningene blir tilgjengelig på nett. Men de siste årene har selvangivelsen blitt lagt ut rett etter midnatt, så det er ikke utenkelig at det samme skjer i år også.

Sjekk om du er en e-bruker

E-brukere vil altså bare få selvangivelsen elektronisk, mens alle andre får den både via nettet og på papir.

Husker du ikke om du har meldt deg opp som e-bruker? Da kan du sjekke selv.

– Dersom det ligger et brev i skattebetalerens meldingsboks i Altinn, er hun eller han elektronisk bruker. Brevet heter «Elektronisk post fra Skatteetaten», sier kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.

Du kan også se etter brevet «Bekreftelse på mottatt endring for elektronisk post».

Elektronisk post fra Skattedirektoratet

Denne her medlingen skal du se etter i Altinn.no, for å finne ut om du er en e-bruker.

Foto: Altinn.no

E-brukerne vil også få varsel på tekstmelding og/eller e-post om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn.

Har du ikke meldt deg som elektronisk bruker, kan du fortsatt gjøre det. Men: Endringen vil ikke påvirke årets selvangivelse. Fristen for å melde seg som e-bruker for å få selvangivelsen tidlig, gikk ut tidligere denne måneden.

>> Sjekk selvangivelsen her (fra onsdag 19. mars 2014)

Fire veier til selvangivelsen

Selvangivelsen blir tilgjengelig gjennom Altinns nettsider. Der vil du som vanlig få valget mellom forskjellige måter å logge deg inn på. Folkets favoritt er MinID, ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

1) MinID: For å logge deg inn må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), personlig passord (dersom du er registrert bruker) og pinkode fra Skatteetaten eller koden du får på sms til din registrerte mobiltelefon. Har du aldri brukt MinID før, kan du registrere deg her.

Om du ikke vil logge deg inn med MinID har du tre andre alternativer:

Altinn logginn

Det er fire måter å logge seg inn på Altinn. De aller fleste velger MinID.

Foto: Altinn.no (faksimile)

2) BankID: For å logge deg inn, må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), kode fra kodebrikke og personlig passord. BankID har også en mobilapp-løsning, for deg som ikke liker kodebrikke. Her kan du lese mer om hvordan du skaffer deg BankID.

3) Buypass: Har du et Buypass-kort og en tilhørende kortleser, kan du logge deg inn på denne måten. Sett inn kortet, og skriv inn din pinkode (fire siffer). Spillerkortet fra Norsk Tipping er et eksempel på et Buypass-kort. Kortet må riktignok oppgraderes før det kan brukes til innlogging – dersom kortet er kjøpt hos kommisjonær. Denne oppgraderingen koster 59 kroner – mer informasjon finner du her: Buypass.no. Har du bestilt spillerkortet på nett, er det klart til bruk i Altinn og alle andre brukersteder.

4) Commfides: Koble til din USB-pinne fra Commfides og trykk logg inn. Får du en sikkerhetsadvarsel, skal du trykke «Run», ifølge Difi.no. Da vil du se navnet ditt og gyldighetsdatoen for din Commfides-ID. Skriv inn pinkode, så er du i gang. Nye brukere kan bestille USB-pinnen, som for øvrig koster 1180 kroner, på nettsidene E-id.commfides.com.

Få hjelp til selvangivelsen

Er skattetallene helt gresk for deg? Skatteetaten har laget et par hjelpemidler til alle som lurer på noe om selvangivelsen.

Først om fremst kan du prøve fradragsveilederen, som gir deg litt hjelp på veien til å finne ut hvilke fradrag du kan ha krav på.

Nytt av året er pendler- og reisefradragskalkulatoren, som skal gi noen svar på spørsmål om fradrag for reiser og pendling.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.