Får blinde til å se

Gjennombrudd i synsforskningen gir håp til tusenvis av blinde.

Øyne
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskere har nå funnet en måte å gi blinde med genetiske øyesykdommer synet tilbake.

- Dette er et gjennombrudd. For første gang har man behandlet arvelige netthinnesykdommer hos mennesker med genterapi, og unge mennesker som var nesten blinde har fått mer syn, sier netthinnekirurg ved Ullevål universitetssykehus Ragnheidur Bragadottir.

Hun var med i den internasjonale forskningsgruppa som for flere år siden begynte å gjøre forsøk på hunder med en spesiell genfeil. Genfeilen fører til innsnevret syn eller blindhet. Nå er det samme inngrepet utført på mennesker med vellykket resultat.

Gir håp til tusenvis

Inngrepet foregår ved å sprøyte virus med friskt gen inn i netthinnen. Netthinnen blir smittet med det friske genet.

Behandlingen er prøvd ut på pasienter med det ødelagte genet RPE65, og det er foreløpig bare dette genet som kan behandles. Bare 5-7 personer i Norge har akkurat denne genfeilen. Men det gode resultatet gir håp om at metoden også kan brukes på andre med synshemming på grunn av genfeil.

- Dette gir store forhåpninger til fremtidige pasienter. Særlig de som har en arvelig netthinnesykdom som fortsatt har syn, unge mennesker som diagnostiseres i dag og til fremtidige barn med slik arvelig sykdom, sier Bragadottir.

Rundt 1500 personer i Norge har arvelige netthinnesykdommer.

Blindeforbundet: www.altomsyn.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)