NRK Meny
Normal

Får barna dine nok melk?

Rådene som får melkeinntaket på skinner.

Barn drikker melk
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Melk er en viktig næringskilde for barn. Mens skjelettet vokser er det viktig å få i seg nok kalsium, og Helsedirektoratet anbefaler at man så lenge kroppen er i utvikling skal få i seg en halv liter mager melk hver dag, yoghurt inkludert. Særlig mer bør det heller ikke være, siden det kan føre til at man ikke får i seg nok jern.

Noen barn reagerer allergisk på melk. Ved mistanke om dette er det viktig å få barnet undersøkt av lege. Råd om hvordan melk kan erstattes i kostholdet finner du her: Helsedirektoratets kostråd ved melkeallergi .

Melkeglade unger drikker lett tre-fire glass om dagen, men hva med de som griner på nesa og bare vil ha eplejuice? Her er rådene som får opp melkeforbruket:

10 råd til melkeleie barn

1. Bytt ut frokostjuicen med et glass smoothie laget av yoghurt naturell og frukt. Spe eventuelt med litt melk hvis konsistensen blir for tykk.

2. Noen barn liker surmelk bedre enn søtmelk. Prøv med Kefir eller Biola naturell, eventuelt tilsatt litt moste, usukrede bær.

3. Gi melken nytt navn ettersom hva barnet er opptatt av. Ord som "prinsessemelk" og "sjørøvermelk" kan gjøre underverker!

4. Bytt ut brødmåltidet med frokostblanding med melk på.

5. Erstatt noe av vannet med melk når du lager supper (der det passer).

6. Bruk yoghurt naturell som saus på middagstallerkenen eller som dip til grønnsaker.

7. Laktoseredusert melk smaker mye søtere enn vanlig melk uten å inneholde mer sukker. Lager du kakao av den, trenger du egentlig bare kakaopulver (og kan ha litt bedre samvittighet).

8. Litt gulost er med på å fylle opp kvoten. La ungene få ostesmørbrød til kvelds.

9. Prøv med sugerør. La barnet selv få velge farge.

10. Hvis du selv setter pris på melk, så vis ungene dine det. Hvis ikke, unngå å drikke noe barnet mye heller vil ha samtidig som de får melken sin.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.