Hopp til innhold

Falskt Facebook-råd om førstehjelp

Kan hosting redde livet ditt ved hjerteinfarkt? Ja, ifølge Facebook-råd. – Nei, det er farlig med slike vrangforestillinger, mener Norsk Luftambulanse.

facebookførstehjelp

Det er ikke rart at mange har følt de har måttet dele Facebook-meldingen. Den slutter med: «Del dette til så mange som mulig! Kanskje bare en deling sparer noens liv!»

Foto: Skjermdump Facebook

Siv Tonje Solfjeld

- Facebook-rådet er feil, sier Siv Tonje Solfjeld i Norsk Luftambulanse.

Foto: Norsk Luftambulanse

De siste ukene har mange lagt ut en «viktig» melding på Facebook om hvordan du kan utføre HLR (hjerte-lungeredning) på deg selv. Slik begynner meldingen mange har følt seg pliktet til å poste:

«La oss si at du kommer hjem (alene selvfølgelig) etter en uvanlig hard dag på jobben. Du er virkelig sliten, lei og frustrert. Plutselig begynner du å føle en kraftig smerte i brystet som begynner å spre seg ut i armen og opp i kjeven din...»

Meldingen fortsetter videre med et konkret tips om en hostemetode du bør starte med mens du ringer etter hjelp.

– Dette rådet er feil. Det er viktig å rydde opp i slike vrangforestillinger, som jo kan være direkte farlige, sier Siv Tonje Solfjeld, kommunikasjonssjef i Norsk Luftambulanse, til NRK.no.

– Falskt råd fra 1999

Det er ikke rart at mange har følt at de må dele Facebook-meldingen. For slik avslutter den:

«Del dette til så mange som mulig! Kanskje bare en deling sparer noens liv!»

– Vi tror jo at folk sprer slik informasjon i beste mening, men problemet er at feilaktig informasjon kan gi falsk trygghet. Det kan jo i verste fall få alvorlige konsekvenser hvis noen virkelig tror at det er viktigere å hoste, enn å ringe 113 ved mistanke om hjertetrøbbel, forteller Solfjeld.

Og det er ikke første gang Norsk Luftambulanse ser akkurat denne falske oppfordringen. Allerede i 1999 oppdaget de den medisinske meldingen, og den gang ble det sendt på e-post. Men i 2013 er det ikke overraskende Facebook som blir brukt.

– Dette er hva jeg vil kalle en «avisand», som dukker opp igjen og igjen. Ofte har det blitt referert til Rochester General Hospital i New York i e-postene, som bevis på at påstanden har vitenskapelig forankring. Men dette har sykehuset tilbakevist mange ganger, sier Aage W. Karslen, spesialrådgiver i Norsk Luftambulanse, til NRK.no.

Også nettstedet Urbanlegends skriver om at hostemyten har gått verden rundt, og ikke blitt bevist.

Lege Christian Buskop demonstrerer hjerte-lunge-redning på voksne

SE VIDEO: Hjerte-lunge-redning på voksne

– Ring 113!

Aage W Karlsen

- Allerede i 1999 så vi denne meldingen første gang, sier Aage W. Karlsen i Norsk Luftambulanse.

Foto: Norsk Luftambulanse

For i stedet for å hoste og puste på en bestemt måte, er Norsk Luftambulanse klare på hva du bør gjøre dersom du tror du har hjerteproblemer:

– Er man alene og får sterke brystsmerter, er det eneste rette å ringe medisinsk nødtelefon 113 straks. Og selvfølgelig prøve å varsle hvis det er noen andre i nærheten av deg. Folk som kjenner deg godt vil ofte være de første til å merke at noe er galt, forteller spesialrådgiveren videre.

Hvis hjertet stanser, har man bare sekunder til å forstå at noe har skjedd før man blir livløs. Bruk disse sekundene til å få tak i hjelp.

– Da er man helt avhengige av at de som er rundt en kan sin hjerte-lungeredning, sier Karlsen i Norsk Luftambulanse.

Lege Christian Buskop viser hjerte-lunge-redning på barn

SE VIDEO: Hjerte-lunge-redning på barn

- Gå på kurs

delingpåfacebook

Facebook-meldingen har allerede blitt delt av svært mange.

Foto: Skjermdump Facebook

Rådet videre for å være rustet til hjerte-og lungeredning, er at du melder deg på et førstehjelpskurs.

– Da får man oppdatert informasjon og ikke minst øvelse i livreddende førstehjelp. Vi i Norsk Luftambulanse arrangerer gratis førstehjelpskurs for våre medlemmer. Røde Kors, Folkehjelpa og mange andre holder også kurs, opplyser Siv Tonje Solfjeld.

– Sett av en ettermiddag til førstehjelpskurs hvert år. Det er en god investering for deg og dine nærmeste, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)