Falsk trygghet mot innbrudd

Mange nordmenn bruker tusenvis av kroner på alarmanlegg for å holde innbruddstyver unna. Men de glemmer å sikre dørene og vinduene sine.

Innbruddstyv
Foto: ScanStockPhoto

Frykten for innbrudd gjør at stadig flere nordmenn investerer i alarmer. I fjor ble det solgt alarmtjenester for om lag en milliard kroner bare i privatmarkedet. Men det er slett ikke sikkert at en alarmtjeneste til 4000 kroner i året er den beste og billigste måten å sikre seg mot innbrudd.

- Først må man sikre alle dører og alle vinduer som gir enkle innstigningsmuligheter. Når det er gjort bør man tenke på alarmanlegg. Ikke motsatt rekkefølge, sier Erik Bekeng.

Som seniorrådgiver i Forsvarets sikkerhetsavdeling er han også ekspert på sikring av boliger og næringsbygg.

Har ikke FG-godkjente låser

Selv mange helt nye boliger leveres i dag med enkle standardlåser i ytterdørene. Dette er låser som en tyv med bare en skrutrekker kan bryte opp i løpet av få sekunder.

Løsningen er en FG-lås, en lås godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG). Disse er noe dyrere enn standardlåsene, men er nærmest umulig å dirke opp.

- Enhver ytterdør bør etter min mening ha en FG-godkjent låseenhet, sier Bekeng.

Usikrede vinduer

Med FG-låser i dørene må tyven komme seg inn og ut igjen gjennom vinduene. Også dette kan gjøres enkelt med en skrutrekker i de fleste boliger i dag.

De mest tilgjengelige vinduene bør sikres med en egen vinduslås. Da er tyven nødt til å knuse ruta for å komme inn. Noe tyven vil unngå, både fordi det støyer og på grunn av risiko for å skade seg.

Dyre alarmtjenester

Mye mer vanlig enn å sikre vinduene sine med låser er det å installere forholdsvis dyre boligalarmer. Hos de største aktørene kreves det at man abonnerer på utrykningstjenester for å få installert alarm.

I løpet av ti år vil det koste omlag 40 000 kroner for en enkel alarmpakke. Utvider du anlegget blir det dyrere. Hvis du vil avslutte abonnementet får du som regel ikke beholde alarmanlegget.

- Har det vært innbrudd så er det vekterens oppgave å gjenopprette sikkerheten og tilkalle låsesmed eller glassmester. Hele vitsen er at du får hjelp når du trenger det, sier Robert Engen som er daglig leder i Securitas Direct.

Flere alternativer

Hvis du kan klare deg uten en vekter som lukker døra etter tyven, kan du for de samme pengene kjøpe et større alarmanlegg, kjøpe nye dør- og vinduslåser og attpå til ha penger til overs.

- Et alarmanlegg som bare gir en lokal alarm vil jo også ha sin misjon. Hvis man i tillegg kan overføre alarmen til sin egen mobiltelefon eller til naboens, så kan man jo vurdere å spare det det koster å overføre alarmen til en profesjonell alarmsentral, sier Bekeng.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)