NRK Meny
Normal

Ser du forskjellen?

Tusenvis av DNB-kunder fikk i natt en e-post som tilsynelatende var fra banken deres.

DNBs nettside

Til venstre ser du den ekte nettsiden til DNB med adressen www.dnb.no. Til høyre er den falske versjonen med adressen http://kayaks2go.com/no/dnb.htm.

Foto: Skjermdump / DNB

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Vi har en del svindelforsøk i året, men ikke noe eksakt tall på hvor mange, sier Thomas Midteide.

Foto: DnB

En falsk versjon av DNBs nettside ble nylig oppdaget.

Kundene ble oppfordret til å gi fra seg sensitiv informasjon, og mange av dem fikk også henvisning til nettsiden på e-post.

– Dette er et veldig typisk svindelforsøk, som både vi og andre banker dessverre ser en del av i løpet av et år, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB til NRK.no.

Feil innlogging

For deg som er innom nettbanken ofte vil du lett se at nettsiden er falsk.

Riktignok er logoen lik, men du blir bedt om å logge deg inn med navn, kredittkort, utløpsdato og sikkerhetskode, og ikke personnummer og Bank-ID som er den korrekte innloggingen.

– I dag er det veldig enkelt å forfalske både mail og nettsider, og det er alltid noen som vil prøve å lure til seg sensitive opplysninger. Denne siden er ganske bra laget grafisk, selv om bandittene burde lært seg norsk før de sendte mailen ut, forteller Midteide.

DNB vet ikke hvem som står bak den falske nettsiden, men jobber nå med å få stengt den.

Sperr kortet

Dersom du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger på e-post, eller bekrefte koder eller andre sensitive opplysninger på nettet, bør varselbjellene begynne å ringe.

– Verken vi eller andre banker sender ut denne typen mail, og vi vil aldri be deg bekrefte koder eller andre sensitive opplysninger verken ved å sende deg mail eller ringe deg, understreker Midteide.

Selve adressen bør også få deg til å reagere og lukke siden.

www.dnb.no er den korrekte adressen, mens den falske nettsiden har adressen http://kayaks2go.com/no/dnb.htm.

Både.com-endelsen og sammensetningen kayaks2go bør få deg til å reagere, det har ingenting med DNB å gjøre.

– Er du i tvil om bankens nettside er korrekt eller ikke, bør du ringe banken og sjekke, legger han til.

Har du likevel latt deg lure, logget deg inn og tastet inn sensitiv informasjon, må du sperre kortene dine med én gang.

Økonomisk svindel

Trude Talberg-Furulund

Bankene i Norge er stort sett flinke med sikkerheten, og det står ofte https foran i adressen, sier Trude Talberg-Furlund.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Pressefoto

Datatilsynet forteller at det på denne siden ser ut som om det er kredittkort svindlerne er ute etter.

– Da kan de misbruke deg økonomisk, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva de kan finne på, sier Trude Talberg-Furulund, senior informasjonsrådgiver i Datatilsynet til NRK.no.

Dersom svindlerne først har kredittkortinformasjon om deg, kan de gjøre ganske mye ugang.

Sjekk hvor utsatt du er for ID-tyveri her

– Du vet jo aldri hvor mye de vet om deg. Mange har åpne profiler på nettet. Dersom de googler deg kan de lage en profil med ganske mye informasjon, stjele identiteten din, opprette andre kort og avtaler i ditt navn og slike ting, forklarer hun.

Talberg-Furulund presiserer at en seriøs aktør, som en bank, vil aldri be deg oppgi slik informasjon på nettet.

– Jeg ser også at siden er på engelsk, og jeg vil tro at kundene kan forvente at undermenyen også er på norsk når det er snakk om nettbanken til en norsk bank. Dette kan være et varseltegn, avslutter hun.

Du kan lese mer om hvordan du kan unngå ID-tyveri her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.