FAKTA: Mobilmetallene fra Kongo

I tv-serien "Connecting People" følger vi en mobiltelefon fra fødsel til død, og dokumenterer hvordan produksjonen påvirker livet til arbeiderne i mobilindustrien.

Tinn, kobolt og coltan.

Fra venstre: Tinn, kobolt og coltan

Foto: Karina Jørgensen, NRK

Dette er noen viktige metaller i mobiltelefonene:

  • Metallet kobolt utvinnes fra mineralet koboltite. Det brukes til å lage koboltkjemikalier (litium kobolt diokside = LiCoO2), en av de viktigste ingrediensene i produksjonen av de oppladbare Li-ion mobilbatteriene. 40 prosent av verdens uttak av kobolt kommer fra Katanga-provinsen i det sørlige Kongo.
  • Metallet tinn utvinnes fra mineralet cassiterite. Det brukes til å lage tinnlodd, som igjen brukes til å lodde elektroniske komponenter i mobilen. Tinn er en av flere metaller som hentes ut av konfliktgruvene i provinsene Nord og Sør Kivu i det østlige Kongo.
  • Metallet tantalum utvinnes fra mineralet tantalite, som igjen kommer fra coltan, som består av flere mineraler. Det brukes i produksjonen av kondensatorer til mobilen. Coltan er en av flere metaller som hentes ut av konfliktgruvene i provinsene Nord og Sør Kivu i det østlige Kongo, hvor 50 prosent av verdens forekomster av Coltan finnes.
  • Den enkle versjonen er med andre ord: Kobolt brukes til å lage mobilbatterier. Tinn brukes til å lodde mobilene. Coltan brukes til å lage kondensatorene i mobilene.
  • Les alt om tv-serien her!

Connecting People

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.