NRK Meny
Normal

Færre barn etter keisersnitt

Kvinner som føder sitt førstefødte barn med keisersnitt, får færre barn enn kvinner som føder vanlig.

Nyfødt, baby
Foto: ScanStockPhoto

Ifølge en ny norsk studie er sannsynligheten for å få barn nummer to for kvinner som føder med keisersnitt, 12 prosent lavere enn for kvinner som føder på vanlig måte.

Studert 600 000 fødsler

– Vårt funn bekrefter det som er funnet i en del andre studier; at kvinner som føder sitt første barn med keisersnitt, noe sjeldnere får barn nummer to og tre, enn kvinner som føder på vanlig måte, sier forsker og overlege Kari Klungsøyr ved Avdeling for medisinsk fødselsregister i en pressemelding.

Nylig har forskere ved Avdeling for medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet, og Universitetet i Bergen har tatt for seg data om førstegangsfødende i perioden 1967-1996 og studert påfølgende fødsler fram til 2003.

Studien omfatter nesten 600 000 fødsler.

LES OGSÅ: Knytter fedme til misdannelser

Ukjent årsak

- Grunnen til dette har trolig ikke noe med den medisinske begrunnelsen for keisersnittet å gjøre. Kanskje det er slik at hvis kvinnen får det barnet hun ønsker seg, er det noen som ikke orker belastningen ved nye graviditeter, fødsler og eventuelle nye operative forløsninger, sier Klungsøyr.

Men hvis barnet er dødfødt eller dør i første leveår, ser det ut til at sannsynligheten for å få barn nummer to den samme som for kvinner som føder på vanlig måte.

LES OGSÅ: Arver lysten på junkfood

LES OGSÅ: - Tilrettelegg for gravide

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.