Færre barn etter keisersnitt

Kvinner som føder sitt førstefødte barn med keisersnitt, får færre barn enn kvinner som føder vanlig.

Nyfødt, baby
Foto: ScanStockPhoto

Ifølge en ny norsk studie er sannsynligheten for å få barn nummer to for kvinner som føder med keisersnitt, 12 prosent lavere enn for kvinner som føder på vanlig måte.

Studert 600 000 fødsler

– Vårt funn bekrefter det som er funnet i en del andre studier; at kvinner som føder sitt første barn med keisersnitt, noe sjeldnere får barn nummer to og tre, enn kvinner som føder på vanlig måte, sier forsker og overlege Kari Klungsøyr ved Avdeling for medisinsk fødselsregister i en pressemelding.

Nylig har forskere ved Avdeling for medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet, og Universitetet i Bergen har tatt for seg data om førstegangsfødende i perioden 1967-1996 og studert påfølgende fødsler fram til 2003.

Studien omfatter nesten 600 000 fødsler.

LES OGSÅ: Knytter fedme til misdannelser

Ukjent årsak

- Grunnen til dette har trolig ikke noe med den medisinske begrunnelsen for keisersnittet å gjøre. Kanskje det er slik at hvis kvinnen får det barnet hun ønsker seg, er det noen som ikke orker belastningen ved nye graviditeter, fødsler og eventuelle nye operative forløsninger, sier Klungsøyr.

Men hvis barnet er dødfødt eller dør i første leveår, ser det ut til at sannsynligheten for å få barn nummer to den samme som for kvinner som føder på vanlig måte.

LES OGSÅ: Arver lysten på junkfood

LES OGSÅ: - Tilrettelegg for gravide

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)