Facebook tester overvåkning

Facebook vurderer en ny tjeneste som lar deg overvåke favorittvenner ekstra nøye. - Denne funksjonen virker jo relativt direkte rettet mot Twitter, mener NRKs ekspert.

Facebook
Foto: The Canadian Press, Sean Kilpatrick / Scanpix/AP

Den nye tjenesten som prøves ut, kalles ”subscribe” - og lar deg abonnere på alle meldinger fra utvalgte Facebook-brukere.

Du slipper dermed å gå glipp av viktig informasjon om dine favorittvenner. Eller sagt på en annen måte: Du kan få enda mer uviktig informasjon om dine bekjente, alt etter hvordan du ser det.

"Stalking"?

Du har jo lenge kunnet justere på ”feeden” din på Facebook, og sørge for å få ønsket informasjon om vennene dine. Og å titte på profilen til dine favorittvenner jevnlig er jo selvfølgelig også en mulighet for ikke å gå glipp av nyheter.

Men den nye tjenesten gjør at du helt sikkert får med deg alt du vil – du vil få beskjed om hver minste lille handling fra dine utvalgte venner.

- Denne tjenesten blir testet ut på en liten prosent av brukerne våre. Den lar brukerne følge vennene sine, og sender et varsel med en gang personen bytter status eller laster opp noe nytt innhold, uttaler Facebooks testansvarlige til nettsiden Allfacebook.com .

Men det er ikke sikkert det er bare fordeler med det nye verktøyet:

- Dette vil garantert forandre kommunikasjonsstrømmen på Facebook. Men det er også det ultimate ”stalking”-verktøyet, skriver nettstedet Allfacebook.com videre.

- Direkte rettet mot Twitter

Eirik Solheim

Eirik Solheim i NRK Beta.

Foto: unknown / NRK

Den nye ”subscribe”-tjenesten kan gjøre Facebook mer lik Twitter.

- Men med denne funksjonen kan du jo enkelt sette opp noe som minner mistenkelig om det samme som ”follow” på Twitter. Det er ingen tvil om at Facebook justerer sin tjeneste fortløpende for å møte alle former for konkurranse fra andre store sosiale nettverk. Og denne funksjonen virker jo relativt direkte rettet mot Twitter, mener Eirik Solheim i NRK Beta .

Forskjellen på Facebook og Twitter er at du fortsatt på Facebook i større grad kun kommuniserer med de du selv har valgt som venner. Og det er kun dem som tillater at du følger dem, som vil gi deg hele strømmen av informasjon om du benytter denne nye funksjonen. På Twitter kan du følge akkurat hvem du vil.

- På Twitter kjører de aller fleste alle sine meldinger ut helt fritt. Hvilket betyr at hvem som helst kan følge andre uten at de må tillate det. Dette er en fundamental forskjell på Twitter og Facebook som gjør at de to tjenestene fremdeles blir brukt litt forskjellig selv om Facebook bygger inn funksjonalitet som minner om Twitter, sier Eirik Solheim.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.