Hopp til innhold

Du kan gå glipp av meldinger på Facebook

– Jeg tror svært få vet at de også har en mappe nummer to i innboksen på Facebook, sier ekspert på sosiale medier. Her er fem råd for å få kontroll over den «skjulte» meldingsmappa.

Meldinger på Facebook

På Facebook har du faktisk to meldingsmapper. Vanlig innboks, og en som kalles «Annet» – eller «Other».

Foto: Skjermdump Facebook/Montasje

Svart-hvitt nærbilde av Ståle Grut

Ståle Grut, sosiale medier-ekspert i NRK Beta.

Foto: privat

Det finnes faktisk TO meldingsmapper på Facebook: En som heter «Innboks», og en som heter «Annet» – eller «Other».

– Mitt inntrykk er at det er for få som kjenner funksjonen sett opp mot hvor viktig den er, sier Ståle Grut, sosiale medier-ekspert i NRK Beta,

Andre teknolologijournalister bekrefter det samme:

– Jeg tror svært få vet at de også har en mappe nummer to i innboksen sin som heter «Annet». Folk bruker i all hovedsak sidemenyen i nettleseren, eller Messenger-appen, til å finne venner å prate med. Derfra kan du ikke se de ulike mappene som lynmeldinger og e-poster blir sortert i, sier Anders B. Smedsrud, journalist i Tek.no, og forfatter av mange Facebook-artikler.

Her er fem tips om den «hemmelige» Facebook-mappa:

1. Du finner «Annet» enklest fra PC

PC med Facebook
Foto: Maria Elsness / NRK

Den andre, skjulte meldingsmappa finner du enklest fra nettleser på pc – og ikke fra mobil.

– Den er overraskende vanskelig å finne på mobil. Man må faktisk åpne Facebook fra nettleseren – den er ikke tilgjengelig i Facebooks apper eller Messenger, sier sosiale medier-ekspert Grut.

For å finne «Annet», går du til Meldinger i venstremenyen på Facebook. Der kan du velge mellom «Innboks» eller «Annet».

– En bekjent av meg fikk melding fra en person som hadde funnet bankkortet hans i «Annet»-mappa. Og dermed fikk han ikke beskjed om dette, forteller Grut.

2. Skal være spam-mappe

Facebook-mappe
Foto: Skjermdump Facebook

Det er altså ikke tvil om at du kan ha viktige meldinger i «Annet»-mappa, og at du bør sjekke den snarest. Det er nok heller ikke tvil om at du også vil finne en god del spam og rare meldinger fra ukjente i den samme mappa. Her skriver Facebook selv om "Annet".

– Grunntanken bak «Annet»-innboksen er at den skal fungere som spam-mappen gjør i Gmail eller i Outlook, altså sørge for at innboksen din ikke blir nedlesset av meldinger fra hackede Facebookontoer, bedrifter eller likersider, forklarer teknologijournalist Smedsrud.

3. Filtrerer ut dem som ikke er venner

Facebook-melding
Foto: Skjermdump Facebook

Facebook skriver blant annet at «Annet»-mappa er der du finner meldinger som er filtrert ut av innboksen din.

– Meldinger fra personer eller bedrifter som du overhodet ikke har noen relasjon med på Facebook, vil som regel dukke opp i meldingsboksen «Annet», sammen med blant annet oppdateringer fra sider du har likt, sier Smedsrud.

– Alle meldinger fra dine venner havner så vidt jeg vet i den «vanlige» innboksen. Det er særlig hvis man ikke har felles venner at ting gjerne havner i den «andre», bekrefter Ida Aalen, medieviter og forfatter av boka «Sosiale medier»

4. Du kan velge annen filtrering

Meldingsinnstillinger
Foto: Skjermdump Facebook

Du kan ikke slå meldingsfiltrering helt av eller fjerne «Annet»-mappen. Men du kan velge mellom enkel og streng filtrering.

– Du kan endre filtreringsvalget ditt ved å gå til Annet-innboksen og velge «Rediger innstillinger. «Enkel filtrering» er standardvalget, og slipper gjennom meldinger som er sendt til deg av Facebookvennene dine eller fra venners venner. Sistnevnte skjer fordi Facebook mener det er sannsynlig at dere kan ønske å ta nærmere kontakt med hverandre på et tidspunkt, sier Smedsrud.

Men ansett hvilket filter du har valgt, kan det være du går glipp av nyttige meldinger som havner i «Annet»-boksen.

5. Dine egne meldinger kan også bli gjemt

Melding Facebook
Foto: Skjermdump Facebook

En klar ulempe er også at du selv ikke får beskjed når en melding du har sendt havner i den andre personens «Annet»-mappe. Så får du ikke svar fra en person du ikke er venner med på Facebook, kan det godt hende vedkommende aldri har sett meldingen din.

– Du må være venner med noen, eller nylig ha sendt dem en venneforespørsel for at meldingen skal dukke opp i deres innboks. Hvis ikke, ville jeg prøvd e-post, sms eller en telefonsamtale for å være sikker, avslutter Grut.