Folkehelseinstituttet tilbyr nå nettjenesten Mine vaksiner. Der kan du sjekke status for vaksinene til deg selv og eventuelle barn.
Skal du på ferie, kan du også skrive ut et internasjonalt vaksinasjonskort.
Obligatoriske barnevaksiner
Helt siden 1995 er leger, helsestasjoner og vaksinasjonssentre pålagt å registrere alle vaksiner som gis i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Dermed er de obligatoriske vaksinene til barn og ungdom opp til 15 – 16 årsalderen allerede registrert i den nye tjenesten.
Foreldrene kan nå logge på og sjekke status for barnas vaksiner.
En nyttig ekstratjeneste er muligheten til å skrive ut et internasjonalt vaksinasjonskort. Noen land krever disse opplysningene ved innreise eller hvis man skal oppholde seg lenge i landet.
- Her er en oversikt over vaksiner som kan være aktuelle ved utenlandsreiser.
Er du voksen og har tatt en reisevaksine eller influensavaksine i løpet av 2011, kan du også finne informasjon om dette på den nye nett-tjenesten. Men det forutsetter at den som vaksinerte deg, for eksempel legen, husket å registrerte elektronisk at sprøyta ble satt.
God sikkerhet
Slik kan vaksinasjonskortet se ut når du skriver det ut fra Internett.
Foto: FolkehelseinstituttetDen elektroniske sikkerheten er svært god for brukerne av den nye tjenesten. For å logge inn på Mine vaksiner trenger du en elektronisk ID på det høyeste sikkerhetsnivået (nivå 4).
Tippekort
I praksis betyr det at du må ha et smartkort fra Buypass eller en sikker USB-pinne fra Commfides.
Et oppgradert og personlig spillerkort fra Norsk tipping er én måte å bruke smartkort fra Buypass på.
Barn som har fylt 16 år, må skaffe seg sin egen elektroniske ID med høyeste sikkerhetsnivå.
Hvis du bor i ett av prøvefylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark eller Hordaland og er født i 1976 eller senere, kan du finne alle dine registrerte vaksiner på den nye tjenesten. Det gjelder blant annet vaksine mot svineinfluensa (pandemisk influensa) hvis den ble tatt i 2009 eller senere.
- Her kan du lese mer om hvordan du skaffer deg en elektronisk ID.
LES OGSÅ:
Etterregistrering
Det kan hende at noen av barnevaksinene som er gitt fra januar 1995 og seinere ikke er registrert, selv om helsetjenesten har plikt til å gjøre det. I så fall kan du be stedet som vaksinerte deg om å sende inn opplysningene slik at de blir søkbare i den elektroniske tjenesten.
På samme måte kan du be om etterregistrering av pandemivaksinen mot svineinfluensa, hvis du fikk den etter 1. oktober 2009.
Vil du at registeret også skal være oppdatert med informasjon om reisevaksiner eller andre vaksiner du har fått tidligere, kan du spørre den som vaksinerte deg om etterregistrering. Men du risikerer å få nei, ettersom helsevesenet kun har plikt til å registrere de reisevaksinene som er gitt fra og med i år.
Det er også mulig å reservere seg mot registrering av vaksiner, med visse unntak. Barnevaksiner og beskyttelse mot svineinfluensa er obligatorisk i det nye systemtet. De vil uansett bli registrert.
Men registrering av reisevaksiner og vaksine mot vanlig sesonginfluensa er frivillig. Vil du ikke at disse opplysningene skal lagres, er det bare å si nei når du blir spurt under vaksineringen.
- Les også: Spørsmål og svar om den nye vaksine-tjenesten.
LES OGSÅ:
Fra papir til elektronikk
Tilgangen til dataene er sikre, sier assisterende direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.
Foto: Folkehelseinstituttet– Dette er første gang vi tilbyr en slik elektronisk publikumstjeneste, sier assisterende direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.
Hun forteller at tjenesten blant annet er et resultat av at flere helseregistre har gått over fra papir til elektronisk registrering de siste årene.
– I tillegg har vi fått nasjonale sikkerhetsløsninger som også Folkehelseinstituttet har kunnet ta i bruk. Dermed kan vi gi sikker tilgang til data fra våre helseregistre, sier Stoltenberg.
Mine vaksiner er en del av den nasjonale helseportalen helsenorge.no, der du også kan bytte fastlege og få oversikt over de elektroniske reseptene dine.
Der kan du også bestille europeisk helsetrygdkort hvis du skal reise til andre land i EU/EØS-området.
LES OGSÅ: