Hopp til innhold

Nå får du vaksinasjonskort på nettet

Nå kan du få en oversikt på Internett over vaksinene til deg og barna dine. Alle vaksiner til alle barn under 16 år er allerede registrert i den nye tjenesten.

Svineinfluensa-vaksine

Et par tastetrykk gir deg informasjon om vaksinene du har fått.

Foto: Jean-Paul Pelissier / Scanpix/Reuters

Folkehelseinstituttet tilbyr nå nettjenesten Mine vaksiner. Der kan du sjekke status for vaksinene til deg selv og eventuelle barn.

Skal du på ferie, kan du også skrive ut et internasjonalt vaksinasjonskort.

Obligatoriske barnevaksiner

Helt siden 1995 er leger, helsestasjoner og vaksinasjonssentre pålagt å registrere alle vaksiner som gis i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Dermed er de obligatoriske vaksinene til barn og ungdom opp til 15 – 16 årsalderen allerede registrert i den nye tjenesten.

Foreldrene kan nå logge på og sjekke status for barnas vaksiner.

En nyttig ekstratjeneste er muligheten til å skrive ut et internasjonalt vaksinasjonskort. Noen land krever disse opplysningene ved innreise eller hvis man skal oppholde seg lenge i landet.

Er du voksen og har tatt en reisevaksine eller influensavaksine i løpet av 2011, kan du også finne informasjon om dette på den nye nett-tjenesten. Men det forutsetter at den som vaksinerte deg, for eksempel legen, husket å registrerte elektronisk at sprøyta ble satt.

God sikkerhet

Vaksinasjonskort fra "Mine vaksiner"

Slik kan vaksinasjonskortet se ut når du skriver det ut fra Internett.

Foto: Folkehelseinstituttet

Den elektroniske sikkerheten er svært god for brukerne av den nye tjenesten. For å logge inn på Mine vaksiner trenger du en elektronisk ID på det høyeste sikkerhetsnivået (nivå 4).

Tippekort

I praksis betyr det at du må ha et smartkort fra Buypass eller en sikker USB-pinne fra Commfides.

Et oppgradert og personlig spillerkort fra Norsk tipping er én måte å bruke smartkort fra Buypass på.

Barn som har fylt 16 år, må skaffe seg sin egen elektroniske ID med høyeste sikkerhetsnivå.

Hvis du bor i ett av prøvefylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark eller Hordaland og er født i 1976 eller senere, kan du finne alle dine registrerte vaksiner på den nye tjenesten. Det gjelder blant annet vaksine mot svineinfluensa (pandemisk influensa) hvis den ble tatt i 2009 eller senere.

LES OGSÅ: Vil vaksinere barn mot omgangssyke

Etterregistrering

Det kan hende at noen av barnevaksinene som er gitt fra januar 1995 og seinere ikke er registrert, selv om helsetjenesten har plikt til å gjøre det. I så fall kan du be stedet som vaksinerte deg om å sende inn opplysningene slik at de blir søkbare i den elektroniske tjenesten.

På samme måte kan du be om etterregistrering av pandemivaksinen mot svineinfluensa, hvis du fikk den etter 1. oktober 2009.

Vil du at registeret også skal være oppdatert med informasjon om reisevaksiner eller andre vaksiner du har fått tidligere, kan du spørre den som vaksinerte deg om etterregistrering. Men du risikerer å få nei, ettersom helsevesenet kun har plikt til å registrere de reisevaksinene som er gitt fra og med i år.

Det er også mulig å reservere seg mot registrering av vaksiner, med visse unntak. Barnevaksiner og beskyttelse mot svineinfluensa er obligatorisk i det nye systemtet. De vil uansett bli registrert.

Men registrering av reisevaksiner og vaksine mot vanlig sesonginfluensa er frivillig. Vil du ikke at disse opplysningene skal lagres, er det bare å si nei når du blir spurt under vaksineringen.

LES OGSÅ:

Fra papir til elektronikk

Camilla Stoltenberg

Tilgangen til dataene er sikre, sier assisterende direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Dette er første gang vi tilbyr en slik elektronisk publikumstjeneste, sier assisterende direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Hun forteller at tjenesten blant annet er et resultat av at flere helseregistre har gått over fra papir til elektronisk registrering de siste årene.

– I tillegg har vi fått nasjonale sikkerhetsløsninger som også Folkehelseinstituttet har kunnet ta i bruk. Dermed kan vi gi sikker tilgang til data fra våre helseregistre, sier Stoltenberg.

Mine vaksiner er en del av den nasjonale helseportalen helsenorge.no, der du også kan bytte fastlege og få oversikt over de elektroniske reseptene dine.

Der kan du også bestille europeisk helsetrygdkort hvis du skal reise til andre land i EU/EØS-området.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)