Du får svar på mange spørsmål om kosthold i denne ukens nettmøte med trener og ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan:
Hva er verst av brus med eller uten sukker? Er det greit med litt snop hver dag? Er frosene grønnsaker like sunne som de ferske? Hva skal jeg gjøre for å gå opp i vekt, og likevel spise sunt? Har dere noen tips til noe som går raskt og greit å lage eller kjøpe, som samtidig er sunt å spise?
Ekspert for Bedre Puls
Kirsti hjelper også Bedre Pulsdeltagerne Jeanette Bach Mikkelsen og Jan Åge Eriksen med å komme i form og spise riktig.
Jan Åge og jeanette er i gang med treningen og på vei mot et bedre liv.
Nå er det matvanene som skal til pers. Trener og ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan skal gå igjennom kostholdet til Jan Åge og jeanette og komme med råd til hva som må endres.
Kirsti illustrerer sukkerinnholdet i Jan Åges Colavaner. Han blir skremt. Foto: NRK, Puls
Kutte Colaen
For Jan Åges del er det sukkermengden som må ned. Han drikker minst en liter Cola om dagen, mye kaffe og bruker melk som tørstedrikk. Dessuten blir det altfor lite frukt og grønnsaker.
Først og fremst må Jan Åge bytte ut det meste av Colaen, kaffen og melken med vann.
Gå langsomt frem
Kirstis råd er å starte forsiktig og bruke tid på å kutte ned på de dårlige vanene, ellers er det lett å falle tilbake til gamle synder. Husk at at både kroppen og psyken er vant med det kostholdet og den livsstilen du har nå. Ta et lite steg av gangen og husk å feire de små seirene. Du skal bygge opp et nytt liv og et nytt kosthold som skal vare livet ut.
Jeanettes fristende men farlig fete middag. Foto: NRK, Puls
Mindre fett
Jeanettes kosthold inneholder altfor mye fett. Hun spiser også uregelmessig og for sjeldent. Ikke frokost, men en slags brunch på jobben, gjerne en vaffel eller en pølse i lompe. Så går det stort sett i kaffe og litt småspising frem til middag som er feit og fin. På kveldene blir det gjerne litt salt snacks foran tven.
Ordentlig frokost og flere og mindre måltider spredt jevnt utover dagen er rådet til henne. Helst 6 måltider pr dag. En god måltidsrytme gjør at hun ikke overspiser til middag, og at hun får mindre lyst på søtt, salt og fet mat.
5 om dagen
Kirstis kjepphester er regelmessige og mange måltider, mye frukt og grønt og fysisk aktivitet.
Er det noe du lurer på? Hvis du har spørsmål om ditt kosthold, benytt sjansen til å spørre Kirsti på nettmøtet hos Puls tirsdag 15. mars kl. 13-14.