Hopp til innhold

Europas skjulte perler

Har du feriedager til gode? Her er 12 reisemål litt utenom det vanlige.

Gammel festning i Transylvania, Romania.

Bildet viser en gammel festning i Transylvania. Ekspertene roser Romania som ferieland.

Foto: http://www.pixachi.com

Mange velger en klassisk sydentur når de drar på utenlandsferie. Nordmenn er kjent for å være konservative når vi velger reisemål – finner vi noe som fungerer bra, drar vi gjerne tilbake.

Men det finnes fullgode alternativer. Fire reiselivseksperter har plukket ut Europas undervurderte reisemål i sommerhalvåret.

Reiselivseksperter

Christine Baglo (t.v.) er reiseansvarlig i Dagsavisen. Helge Baardseth (midten t.v.) er redaktør for Vagabond. Torild Moland (midten t.h.) er redaktør for Reiselyst. Gunnar Garfors (t.h.) har skrevet bok etter å ha besøkt alle verdens land.

Foto: Fotomontasje / Privat

Torild Moland, Reiselyst:

Ljubljana

– Min favorittby som også toppet Reiselysts kåring over Europas ti vakreste og mest undervurderte storbyer. Den kjente arkitekten Jože Plečnik har hatt omtrent samme betydning for Ljubljana som Antonio Gaudi har for Barcelona, og har skapt flere av byens mest betydningsfulle bygg – inkludert den geniale elvebredden som hver ettermiddag fylles til randen av folk på restauranter og kafeer. Her er barokke bygninger, Art Noveau-distrikt, 65 000 studenter og masse liv! Det går ingen direktefly fra Norge til Slovenia, og takk for det. Denne perlen vil jeg helst beholde for meg selv...

Ljubljana, Slovenia

Det er ingen direktefly til Slovenias hovedstad fra Norge. Men det er gode togforbindelser fra Italia og Kroatia.

Foto: Colourbox.com

Hemsedal

– Mulig dette ikke er så undervurdert, men det er i hvert fall ikke så kjent: I Hemsedal har entusiasten Rune Abrahamsen som driver Hemsedal Fjellsport startet med noe så rart som elvesnorkling. Med våtdrakt, redningsvest, maske og snorkel suser man tre kilometer ned elva Hemsilen, over stokk og stein og kanskje forbi en ørret eller to. Det morsomste jeg har gjort på lenge! Hemsedal i seg selv er en rolig plett om sommeren, men med masse tilbud som via ferratta-klatring i fjellet, downhillsykling i alpinbakkene og skikkelig lokalkost hos budeia Anne på Ulsåkseter. Skikkelig rotnorske opplevelser bare noen timer fra stuedøra, sånt liker jeg.

Hemsedal

På elvesnorkling i Hemsedal.

Foto: Torild Moland

Nordkysten av Spania

– Om du verdsetter god mat, deilig vin, livlige storbyer, gode museer, koselige fiskelandsbyer og fotturer i fjellet – alt innen et par-tre timers kjøring av hverandre, er det få steder som slår nordkysten av Spania. Fottur opp i flere tusen meters høyde i nasjonalparken Pico de Europa, museumsbesøk på Guggenheim i Bilbao før en pinxtos-runde i enten Bilbao eller San Sebastian, og avslutt med noen late dager ved stranda i den vakre kystbyen Cudillero. Komplett feriepakke. Nå som Norwegian flyr direkte til Bilbao er det også lett å komme seg hit.

Cudillero ved Spanias nordkyst

Cudillero ved Spanias nordkyst.

Foto: Torild Moland

Reiseforfatter Gunnar Garfors:

Ukraina

– Det har vært mye negativt fokus de siste årene på grunn av protester og Russland sin innblanding. Men Kiev er en fantastisk by med tanke på både uteliv og restauranter, og har i tillegg mange flotte bygg i russisk stil og et stort utvalg museum. Tsjernobyl er så absolutt også verdt et besøk. Bare ikke si det til noen av de lokale, de er ikke spesielt begeistret for utlendinger som reiser på «katastrofe-ferie». Det er nødvendig med guide, men dette ordner et lokalt reisebyrå. Svartehavskysten lokker med flotte strender og bra uteliv. Det er en del turister der, men nesten ingen vestlige, så dermed blir opplevelsen helt annerledes enn en «vanlig» strandferie. Ukraina leverer også ganske kurant vin etter hvert og er et høyrelevant alternativ til land i Vest-Europa. Og veldig mye billigere. Lviv er en spennende studentby fra middelalderen med vakker arkitektur og sterk påvirkning fra Polen og Østerrike. Ikke veldig kjent i Norge.

Kiev-Pechersk Lavra hulekloster

Kiev, Lviv og Svartehavs-kysten rundt Odessa er spesielt verdt å besøke, sier Garfors. Her fra huleklosteret i Kiev.

Foto: Andrew Mayovskyy / Colourbox.com

Romania

– Dracula-land er rett og slett fantastisk med sine herlige fjell, imponerende slott, små bildeskjønne landsbyer og mange kloster. Nå er vi bortskjemte med natur med Vestlandet og Nord-Norge, men dette står ikke langt tilbake, om i det hele. Her er det stort sett øl som gjelder, selv om det er mulig å få tak i halvdrikkende vin. Dracula Beer er selvsagt en hit blant turister, men det er enn så lenge relativt få fra Norden som finner veien hit. Bucuresti leverer med natteliv og eminente mattilbud.

Corvin Castle i Romania

Corvin Castle er et av de største slottene i Romania.

Foto: Yuriy Brykaylo / Colourbox.com

Albania

– Mange snakker fremdeles om Albania som den verste «slummen» i Europa, men det skyldes historiske bånd til kommunismen under den kalde krigen – og at de aldri har vært der. Dette er et av de billigste landene i Europa, som byr på mye bra mat og drikke, i tillegg til utallige idylliske kystbyer og landsbyer. Å spise sjømat på en av de karakteristiske restaurantene i Patoku-laguna i nord, er utrolig tøft. Hvert bord står på en plattform på stylter ute i vannet, og servitørene springer på bruer mellom bordene. Og ja, maten er eminent! Jeg liker meg best langs kysten, men det er også en rekke spennende middelalderbyer med borger og slott lenger inne i landet. Sør-kysten er den minst turistifiserte. I sør er det også fort gjort å besøke Hellas for de som ønsker det. Og Tirana har et veldig bra natteliv, det gjelder bare å finne de riktige plassene.

Restaurant i Albania

Restaurant i Patoku-laguna i nord.

Foto: Gunnar Garfors

Christine Baglo, Dagsavisen:

Norge

– Nordmenn er de siste årene blitt lokket av så mange billige flybilletter til utlandet, at de har glemt å utforske sitt eget, fantastiske land! Det har også foregått en liten revolusjon i turisttilbudet her hjemme – nå trenger du ikke leve på løvbiff og kebab, men nå får du god og annerledes lokalmat de fleste steder, og kan velge og vrake i spennende opplevelser, museer og tilbud. Vesterålen, Helgelandskysten, Den gylne omvei på Inderøy, Innerdalen, Norddal og ikke minst alle perlene rundt Indre Oslofjord er for eksempel noen litt ukjente steder folk bør utforske mer.

Solnedgang på Helgelandskysten.

Solnedgang på Helgelandskysten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tyskland

– For 20-30 år siden reiste nordmenn mye på bilferie i Tyskland. Nå drar alle bare til Berlin – som jo er en fantastisk by – men det finnes så mange av dem! Hamburg er topp, og er du glad i kunst, er Düsseldorf også et spennende bekjentskap. Det er også mange koselige småbyer som oser av sjarm og gemütlichkeit, og sykler du, kan du tråkke fra drue til drue i en av de mange vindistriktene. Mange nordmenn tror i dag at Tyskland er litt kjedelig – men tvert i mot er tyskerne ofte utrolig kreative, og har et stort fokus på nyskapende kunst, design og en høyst levende og aktiv alternativkultur. Her får du den beste og mest varierte økologiske maten – og her ikke godt øl og mikrobryggerier noe motefenomen – men en god, gammel tradisjon.

Hamburg og Alster-elva

Alsterelva i Hamburg.

Foto: Leonid ANDRONOV / Colourbox.com

Milano

– Kommer ofte langt ned på listen over de italienske byene du vil besøke. OK – den har ikke den sjarmen, elegantheten og skjønnheten som Roma, Venezia eller Firenze – men byen er langt, langt mer enn fotball, fashion og forretninger. Byen sikter også på å bli Italias nyskapende kulturelle hovedstad – med fokus på design, arkitektur og en rekke fantastiske kunstmuseer. Fram til oktober arrangeres Verdensutstillingen Expo 15, og byen har i den anledning også fått en rekke nye museer, gallerier og blitt skikkelig pusset opp. Dra nå!

Kvinne ved Duomo di Milano

Duomo di Milano er en kjent turistattraksjon i motebyen.

Foto: Colourbox.com

Helge Baardseth,Vagabond:

Mecklenburg-Vorpommern

– Fra litt sør for Lübeck og til grensen til Polen i denne tyske delstaten. Kysten er kjent for mange nordmenn, med Rostock og Rügen, men innlandet er lite kjent. Fantastiske muligheter for behagelig sykkelturer og et konglomerat av elver og innsjøer, ypperlig for padling.

Feldberger Seenlandschaft. En tysk kommune i delstaten Mecklenburg-Vorpommern

Feldberger Seenlandschaft er en tysk kommune i Mecklenburg-Vorpommern.

Foto: Colourbox.com

Mons i Belgia

– Flere byer i Belgia… men ingen kjenner Mons. Var der for kort tid siden og ble begeistret. Det er europeisk kulturby i år, og den betegnelsen forplikter. Mons har bygget om den gamle slakterhallen til kunstgalleri, byen har fått nye fine atelier til kunstnere, ny designskole, ekstra mange konserter og teaterforestillinger og noen morsomme «følg streken»-turer laget av unge kunstnere. Mons har vel i mange år vært på vei ned. Det vil også si at det står mange lokaler ledige til kreative virksomheter, med god hjelp av myndighetene. Det gjør at byen er på vei «opp» igjen. Passe stor og meget hyggelig. Kort vei til Brussel, til Antwerpen eller Dunkerque.

Mons i Belgia

Fremtidig perle? Mons i Belgia er europeisk kulturby i år.

Foto: NTB Scanpix

East Anglia

– Maleren Constables favoritt. Ikke så rart at mange Agatha Christia-filmer er filmet i nettopp disse omgivelsene i Sussex. Kort vei til kysten også. Dra til Granchester for å nyte det engelske landlivet. Anbefaler også Colchester, Ipswich, Cambridge, Aldeburgh + Southwald. Lett adkomst med Ryanair til Stanstead.

Aldeburgh i Øst-England

Aldeburgh i Øst-England.

Foto: Colourbox.com

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)