Dette sier Reidar Andersen, professor ved seksjon for naturhistorie på Vitenskapsmuseet i Trondheim.
NETT-TV:
Professor Reidar Andersen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim er facinert av at villreinen som i dag lever i Sør-Norge opprinnelig kommer fra Frankrike. Genetiske analyser viser at folk der levde av rein – for 30.000 år siden – noe også et stort antall hulemalerier viser.
Foto: Marianne Jakobsen / NRKAndersen tar oss med til Frankrike. Der viser hulemalerier at reinen var der for 30 000 år siden. De første «moderne» europeiske menneskene levde av rein. Reinen var den kapitalen hele kulturen var bygget på. Da isen trakk nordover, fulgte reinen etter, og menneskene fulgte reinen.
Nå er den her – i Norge. Den er kosmopolitten som ble nordboer!
Med GPS-sendere
Programskaperne Bjørn Haavind, Per Ole Lindhjem og Marianne Jakobsen fra NRK Sørlandet har satt fokus på Europas sørligste villreinstamme – i Setesdal vesthei/Ryfylkeheiene.
Villrein reiser seg etter å ha fått påført en GPS-sender. Senderen skal gi informasjon om dyrets trekkruter og hvor følsomt det er for menneskelig aktivitet.
Foto: Bjørn Haavind / NRK«Alle» er for villreinen. Men det er ulike meninger om hvilke hensyn vi må ta – for at det fantastiske dyret skal overleve. Derfor trengs kunnskap.
Forsker Olav Strand er opptatt av å samle informasjon om blant annet hvor reinsdyrflokkene beveger seg. Derfor utstyres noen reinsdyr med GPS-sendere.
Fjellets nomade
I Ut i naturen-programmet viser han hvordan villreinen er tilpasset ekstreme forhold. Den er det eneste klauvdyret som føder kalv på vinterføre. Hvert hår i pelsen er fullt av luft. Den har klauver som fungerer som supertruger. Den kalles «fjellets nomade» fordi den er avhengig av å forflytte seg over store områder. Den bruker nemlig ulike beiter til forskjellige tider på året.
Truet fra flere kanter
For 30 000 år siden var dette situasjonen i Dordogne-dalen i Frankrike: Reinsdyr var det dominerende dyret.
Foto: Marianne Jakobsen / NRKNå er dyret under press – ikke minst fra den økende hyttebyggingen i villreinkommunene.
Viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder har arbeidet med fjellrein i 25 år. Han mener trusselbildet aldri har vært verre. Ikke minst fordi klimaendringene med høyere temperaturer, vil gjøre villreinlandet mindre.
Professor Reindar Andersen mener at norske myndigheter er klar over problemene arten har.
– Vi må ta vare på den
«Rein hjelper rein»
Foto: Hulemaleri fra Font de Gaume i Les Eyzies, FrankrikeNorge har undertegnet internasjonale avtaler hvor vi forplikter oss til å ta vare på villreinen.
– Det finnes ingen annen art i norsk fauna som har knyttet så mye kultur til seg som rein. Det startet her i Frankrike, og vi kan følge reinen langs hele det europeiske kontinentet oppover. Det er vi som har den nå til slutt, og vi må ta vare på den, sier Andersen.
Ut i naturen på NRK1 tirsdag 22. januar kl. 19:30.