Europas beste strender

Tyrkia, Hellas og Kypros har de beste strendene i Europa, ifølge en internasjonal meningsmåling.

Strand

Tripadvisor har kårets Europas beste strender. Er du enig?

Foto: Colourbox

Strendene i den lille tyrkiske feriebyen Ölüdeniz er de beste i hele Europa. Det mener i hvert fall leserne av det store reisenettstedet Tripadvisor , som nå har kåret årets mest ettertraktede reisemål.

Italia og Kroatia er blant landene som, kanskje litt overraskende, ikke er kommet med på lista over de aller mest attraktive stedene for badeliv og solslikking i Europa.

Her er lesernes ti på topp:

1. Ölüdeniz, Tyrkia

Ölüdeniz, Tyrkia

Strendene ved Ölüdeniz er spektakulære.

Foto: OscarKosy/Wikipedia/Creative Commons

Krystallklart vann i en rekke nyanser av blått og turkis omgir denne vakre lille landsbyen sørvest i Tyrkia, med sine langstrakte hvite strender. Mest berømt er lagunen, med status som fredet nasjonalpark.

Mange mener badeparadiset er på sitt vakreste når man ser det ovenfra. Ölüdeniz er da også ansett som ett av verdens aller beste steder for paragliding. Panoramaet er også populært blant fotoentusiaster.

2. Mykonos, Hellas

Mykonos

Fra Mykonos by.

Foto: Steve Grimes/Flickr/Creative Commons

Den mest populære greske ferieøya i Egeerhavet er ikke bare kjent for sitt yrende og kosmopolitiske natteliv, men også for skjønnheten med hvitkalkede hus og uimotståelige strender.

Vil man være litt for seg selv, bør man ta turen til strendene nord på øya. I sør handler det mye om fest og moro døgnet rundt.

3. Ayia Napa, Kypros

Ayia Napa

Stranda ved Ayia Napa.

Foto: john_worsley_uk/Flickr/Creative Commons

Også et velkjent partysted med sandstrender i verdensklasse. Kanskje ikke førstevalget for barnefamilier, selv om turistene også kan velge blant en rekke tilbud og aktiviteter som ikke er av det mest støyende slaget.

Båtcruise, middelalderkloster eller et besøk i Europas største vannpark Water World er noe av det man kan velge blant her. Ellers er både vannski, surfing, og padling populært.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:
Her er Danmarks beste strender | Verdens beste hotell

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

4. Dalyan, Tyrkia

Iztuzu-stranda ved Dalyan

Iztuzu-stranda ved Dalyan.

Foto: steve.wilde/Flickr/Creative Commons

Den vakre 4,5 kilometer lange Iztuzu-stranda ved Dalyan er berømt både som ferieparadis og som en av verdens få yngleplasser for utryddingstruede havskilpadder.

Områdene rundt byr på antikke ruiner og gode muligheter for sportslig utfoldelse. Sykling, gjørmebad og elveturer er blant de mange tilbudene.

5. Formentera, Spania

Formentera

Fred og ro preger mange av strendene på Formentera.

Foto: diluvi/Flickr/Creative Commons

Den rake motsetningen til den hektiske naboøya Ibiza, og uten flyplass. Noen kaller Formentera for Europas siste paradis, selv om turismen har økt de siste årene.

Finkornede strender i uberørt natur mellom klippene byr på stillhet og krystallklart badevann, som også frister de dykkeglade. Mange leier sykkel eller scooter for å ta seg fra den ene stranda til den andre.

6. Lagos, Portugal

Lagos, Portugal

Stranda ved Lagos.

Foto: martin_vmorris/Flickr/Creative Commons

De trange gatene og smugene i sentrum av denne vakre gamle byen på Algarvekysten byr på spennende restauranter, kulturtilbud og natteliv. Og ikke minst kort vei til flotte strender mellom klippene.

Meia Praia-stranda ligger i en av Europas største bukter, og den langgrunne bystranda finner du rett utenfor sentrum. Også gode mulighet for golf.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:
Velg riktig reiseforsikring | Ikke bli snytt for luksus

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

7. Sitges, Spania

Sitges

Sitges ligger bare 35 km sør for storbyen Barcelona.

Foto: Lluis Gene / AFP/Scanpix

Med 17 strender nært innpå byen er dette en favoritt for unge hippe mennesker som vil kombinere badeliv med fest og moro døgnet rundt. Foruten de mange hvite strendene er denne tidligere fiskerlandsbyen kjent for sin filmfestival (oktober) og karnevalet (i februar/mars).

Fra Sitges reiser du nordover med tog til Barcelona på en halvtime.

8. Fuerteventura, Spania

Fuerteventura

En av de mange strendene på Fuerteventura.

Foto: ScanStockPhoto

Den nest største av Kanariøyene særpreges av enorme sanddyner og langstrakte strender nedenfor de vulkanske fjellpartiene. Perfekte forhold også for surfing, dykking og seiling.

Fiestaer, karneval og annen lokal kultur tiltrekker mange turister. Øya har behagelig klima året rundt.

9. Albufeira, Portugal

Albufeira

Albufeira.

Foto: ScanStockPhoto

Her kan du velge mellom et 20-talls strender av ganske ulik karakter. Hvitkalkede hus i maurisk stil og dramatiske klipper innrammer dette ferieparadiset, der turismen setter et sterkt preg på det hele.

For dem som ønsker natteliv, er det gode muligheter i Montechoro-distriktet (populært kalt "Stripa").

10. Protaras, Kypros

Protaras, Fig Tree Bay

Protaras er den mest kjente av strendene ved Fig Tree Bay.

Foto: Glen Bowman/Flickr/Creative Commons

Ved den bedagelige feriebyen Fig Tree Bay er den langgrunne Protaras-stranda en av hovedattraksjonene. Et lekkert familievennlig strandparti med krystallklart vann i et område uten påfallende kypriotisk atmosfære. Her handler det meste om bad og soling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:
- Verdens beste strender | Verdens beste flyselskap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

  • Har du andre europeiske strandfavoritter? Fortell gjerne om dem i kommentarfeltet under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)