Hopp til innhold

Et skritt nærmere svaret på diabetesgåten

Amerikanske forskere mener å ha funnet årsaken til diabetes 1. Norske eksperter tror likevel det er et godt stykke igjen før diabetikere kan bli helt friske.

Insulinsprøyte

Diabetes 1 pasienter er helt avhengig av insulintilførsel ved bruk av for eksempel sprøyte.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I Norge har omtrent 375.000 personer diabetes. Av disse har rundt 25.000 diabetes type 1.

Diabetes 1 er en kronisk sykdom som skyldes mangel på eller redusert produksjon av insulin. De som er rammet er helt avhengig av insulintilførsel som for eksempel i form av sprøyter. Selv om sykdommen har vært kjent i mange år, er årsaken fortsatt en gåte.

Nå mener forskere ved Boston Children's hospital at de har løst gåten.

Dr. Paolo Fiorina og hans forskerteam har studert hundrevis av dyr med diabetes og klart å isolere proteinet som utløser en del av de hvite blodlegemenes angrep på insulincellene.

– Når vi har identifisert årsaken, kan vi nå fokusere på behandlingsmåter, sier Dr. Paolo Fiorina.

Det vil fortsatt være noen år før de kan teste ut dette på barn, men dette funnet er helt utrolig ifølge forskerteamet. nbsp;

LES OGSÅ: Vil ha lik oppfølging av diabetikere

LES OGSÅ: Bekymret over høye diabetestall

Et lite skritt nærmere

Trond Geir Jenssen,professor i indremedisin ved Oslo Universitetssykehus

Forskningen viser et skritt i riktig retning, sier Trond Geir Jenssen, professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus

Foto: Diabetesforbundet

– Dette er en interessant nyhet og kan bringe oss et skritt nærmere en løsning for pasientene, sier Trond Geir Jenssen, professor i indremedisin ved Oslo universitetssykehus til NRK.no.

Han mener at dette er nok et bidrag til hypotesen om hvorfor mennesker utvikler sykdommen.

Det er likevel viktig å være nøkterne til dyreforsøk. Det har ved flere andre forskningsprosjekter nemlig vist et helt annet resultat når mennesker er blitt testet, sier Jenssen.

Kristian F. Hanssen, professor i stoffskiftesykdommer ved Oslo universitetssykehus, er enig.

– Reaksjonsevnen hos dyr har en litt annen mekanisme for diabetes 1 enn mennesker, sier han.

Han mener at de amerikanske forskerne har et interessant poeng, men at de drar for raske slutninger.

– De har funnet ut en del av kroppens reaksjon på skaden som bidrar til ødeleggelse av insulinproduksjon, men ikke selve årsaken, sier Hanssen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)