NRK Meny
Normal

Et liv uten orgasme?

Hun er 21 år og får det ikke til. Må hun leve uten?

Sex, kvinne
Foto: lev dolgachov

Spørsmål

Hei. Jeg er en 21 år gammel jente som ikke har fått orgasme ennå. Jeg har hatt sex i to og et halvt år med to ulike partnere. Har prøvd å få det til på egen hånd ved onanering og på flere måter med partneren uten å lykkes. Jeg har stor glede av sex og kjenner at det bygger seg opp, men jeg kommer aldri så langt som til en orgasme.

Les også
Vondt i klitoris

Jeg nyter sex uansett, men det er så mye fokus på orgasme, og guttene tror ikke sex er bra med dem uten at jeg får orgasme. Det blir derfor en litt negativ ting. Har du noen gode råd til meg, eller må jeg regne med å leve et liv uten?

Svar fra Margrete

Hei. Du trenger ikke leve uten orgasme. Fortsett med å nyte seksualiteten, orgasmen kommer nok etterhvert. Det er flott at du har prøvd på egenhånd og på ulike måter med din partner.

Kvinnekropp (Illustrasjon)
Foto: BananaStock

Noen av de som ikke får orgasme kan ha opplevd ubehagelige ting i forhold til seksualitet. Det kan være alt fra at de ble oppdaget og fikk kjeft da de onanerte som barn eller lekte «doktorleken» med andre barn.

De kan ha opplevd mye skam rundt kropp og seksualitet, og noen kan ha opplevd seksuelle overgrep. En del vil ha nytte av terapi, mens mange finner ut av det på egen hånd - eller med egen hånd for den saks skyld.

Les også
Usikker på orgasme

Prøv å fokuser på deg selv og din egen nytelse. Sett av tid, en dag eller noen timer når du er helt alene hjemme. Skru av mobilen og sørg for at ingen kommer å forstyrrer. Inntil videre kan du sette av to timer i uka til du er i mål.

Kvinne, bryst
Foto: unknown

Ta gjene en dusj eller et bad. Smør deg med lotion og legg deg, gjerne på sengen, og stryk på deg selv. Om du liker erotisk litteratur kan du lese eller du kan lage dine egne seksuelle fantasier.

Kjenn godt etter hva du liker og hvor du liker å bli berørt. Med hånden, en vibrator, eller andre seksuelle hjelpemidler. Først av alt må du bruke god tid og kjenne at pusten flyter.

Les også
- G-punktet kan påvises!

Noen kvinner liker best å onanere med hånden, og tar spytt eller glidemiddel på fingrene for at det skal bli fuktig. Etter hvert vil naturlig lubrikering gi fuktighet nok i skjeden mens du onanerer.

Ligg på ryggen, sett føttene ned i madrassen, beveg hoftene og vær aktiv. Bruk pusten og lag gjerne lyder. Ikke gi opp om ditt første forsøk ikke fører deg i mål.

Sex
Foto: lev dolgachov

Dersom du velger å la en partner beføle deg til en ønsket orgasme, må du også være aktiv med underlivet ditt. Beveg deg og fortell ham/henne hvordan du ønsker å bli befølt med tungen, hånden eller andre seksuelle hjelpemidler. Ingen er tankelesere og det er viktig å fortelle hvordan du liker best å berøres, der og da, fordi det er ikke likt hver gang.

Betty Dotsen er en amerikansk kvinnelig terapaut som holder onanikurs i USA. Hun har laget en video, «Celebrating orgasm». Den får du kjøpt via Cupido.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.