– Et sammenhengende helvete

– Det verste er når man sitter med hagla i munnen, og lurer på hvorfor man ikke trekker av, sier tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken.

Video Overeksponert: Erik Schenken

Overeksponert: Erik Schenken

Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken og hans kollega valgte å ikke ta med seg den skadde Ali Farah fra Sofienbergparken i august for fire år siden. De vurderte Ali Farah til å være et ordensproblem, som politiet måtte ta seg av.

Det skulle de få angre på.

– Jeg er ikke en person som pleier å angre. Men i denne saken gjør jeg det. Jeg skulle ønske vi hadde kjørt Ali Farah til legevakten selv. Da hadde vi vært spart for mye, sier Erik Schjenken til NRK.

Det betyr likevel ikke at han ville vurdert saken annerledes i dag.

– Jeg hadde håndtert det annerledes, men ikke vurdert det på en annen måte. Han hadde ingen symptomer på en alvorlig hodeskade. Ambulansesjåfører har heller ikke røntgenblikk, sier Schjenken.

– Tok aldri slutt

Erik Schjenken

Etter lang tid med depresjoner og frykt har Erik Schjenken fått livsgnisten tilbake.

Foto: Ole Kaland / NRK

I programmet «Overeksponert», som sendes på NRK2 tirsdag kveld, snakker den tidligere ambulansesjåføren ut om tiden etter at han ble dømt som «landets største rasist», som han selv beskriver det.

– Jeg ble riksrasist. Jeg var nok det minst likte menneske i Norge på den tiden. For mange er jeg nok det ennå. Det er ingen hyggelig følelse.

Han ble etter hvert sint og deprimert. Raseriutbrudd ble en del av hverdagen.

– Jeg og mine nærmeste ble til slutt redd for sinnet mitt. Jeg lå på soverommet hele døgnet, men rullegardinen nede. Der inne var det ingen inntrykk utenfra. Jeg satt med hagla i munnen og lurte på hvorfor jeg ikke bare kunne trekke av, sier Schjenken.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Ali Farah

Ali Farah ble ikke tatt hånd om som han skulle i Sofienbergparken.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Politikerne er dårlige på å sjekke kilder

Flere rikspolitikere gikk ut mot det de mente var rasisme i helsesektoren. Schjenken reagerer på at de uttalte seg på grunnlag av det de hadde lest i media.

– Det er skremmende at de konkluderte uten at de hadde ordentlig kunnskap om hva som hadde skjedd, sier den tidligere ambulansesjåføren.

Kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener politikere ofte blir matet av pressen.

– De er dårlige på å sjekke kilder. Ofte dårligere enn journalistene, sier Omdal.

«Overeksponert» sendes på NRK2 tirsdag klokken 20:45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)