Erfaring med sibirsk lerk?

Fungerer sibirsk lerk like godt som impregnerte materialer? Har du gjort noen erfaringer, så vil vi gjerne høre fra deg.

Grønn gledes kjøkkenhage

Grønn glede har laget kassene til kjøkkenhagen av sibirsk lerk. Men er det lurt?

Foto: NRK

Venezia står på sibirsk lerk! Så det tåler tydeligvis fukt godt.

Bedre holdbarhet?

  • Sibirsk lerk er et nåletre som feller nåler. Man finner det i noen norske hager.
  • Det hører hjemme i Sibir som navnet indikerer. Der vokser det i områder med permafrost.
  • Fordi treet inneholder mye harpiks, så skal det tåle mye mer fukt enn vanlige materialer som gran og furu. I Russland har man gjennom mange hundre år brukt sibirsk lerk i jernbanesviller og til bygging av låver og hus. Treverket står da helt ubehandlet i årevis.
  • Sibirsk lerk er gulere (eller mer rødlig) i fargen enn gran og furu. Jo mørkere farge, jo mer harpiks og dermed bedre holdbarhet.

NETT-TV: Duger sibirsk lerk?

Norsk malmfuru har noe av den samme egenskapen. Den er også mer rødlig i fargen. Det er den langsomme veksten som skaper det sterke treverket.

Si din mening her!

Vi har laget kassene til kjøkkenhagen vår av sibirsk lerk.

Nå lurer vi på om det var smart. Har du erfaring med sibirsk lerk, så vil vi gjerne høre fra deg her - i kommentarfeltet under:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)