Er vulkanlufta farlig?

Svovellukta fra den islandske vulkanskyen er tydelig flere steder i landet, og støvkonsentrasjonen er ti ganger høyere enn normalt.

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull

Aske fra vulkanen på Island går rett til himmels og transporteres med vinden seks kilometer over bakken.

Foto: Olafur Eggertsson / REUTERS

Norsk institutt for luftforskning (NILU) analyserer løpende spredningen og forflytningen av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

Foreløpig viser målinger av luftkvaliteten på bakkeplan i Norge ingen utslag over grenseverdiene. Forskerne vurderer risikoen for at vulkanskyen vil føre til helseskade som liten.

- Det er ingenting i våre modeller som tyder på at det er stor grunn til bekymring, sier avdelingsdirektør Kjetil Tørseth i NILU til NRK.no.

Norges astma- og allergiforbund oppfordrer imidlertid alle med lungesykdommer som astma og kols til å følge ekstra godt med på lokale målinger. Denne gruppen har lavest toleranse for svevestøv.

Seks kilometer opp

Skyen av vulkanaske fra Eyjafjallajökull spres med vinden seks kilometer oppe i atmosfæren. På grunn av vindretningen, har utslippene nådd store områder i Skandinavia.

Selv om alt tyder på at flytrafikken vil rammes i flere dager til, åpnes det nå for begrenset trafikk enkelte steder.

Skyen inneholder partikler, svoveldioksid (SO2) og andre gasser.

- Nivået av SO2 måler vi ikke, rett og slett fordi nivået må bli veldig høyt før det utgjør noen helsefare. Først og fremst er det partikler vi er bekymret for, forklarer Tørseth til NRK.no.

- Store partikler har kroppen god evne til å filtrere ut selv. Det er de små partiklene, de som lett transporteres til lungene, som utgjør en helserisiko, fortsetter han.

Han anbefaler folk å følge med på målingene der de bor på www.luftkvalitet.info .

Ti ganger så høyt som vanlig

Vulkanutbruddet har ført til en kraftig økning i slike mikropartikler i lufta mange steder i Norge.

- Nivået er mye høyere enn det normale. Likevel er det ikke oppe i en konsentrasjon som er helsefarlig, og vi tror det er liten sannsynlighet for at det vil endre seg, sier Tørseth.

Likevel ber han folk være oppmerksomme, og holde seg innendørs dersom man ser en støvsky i lufta eller føler at det er mye støv.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)