Det er en gammel myte som sier at egg fra høner som er verpet på langfredag, varer evig.
Dette har Opplysningskontoret for egg prøvd ut sammen med bonden Ole Egge på Moer gård i Ås.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Ingen forskjell etter ett år
Ole Egge samlet egg fra skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Alle eggene ble merket og oppbevart på 8 grader til neste påske.
- Deretter tilberedte vi eggene på et arrangement på Røros, forteller Åse Kringlebotn, informasjonssjef i MatPrat.
Både Mattilsynet, ordføreren og beboere deltok på arrangementet og fikk smake på nykokte egg med salt.
- Alle var enige i at eggene fra langfredag smakte fortreffelig og ville ha mer. Men de syntes eggene fra skjærtorsdag og påskeaften smakte like godt, forteller hun leende.
- Konklusjonen er vel at man må ta datomerkingen på egg med en klype salt og bruke sunn fornuft. Hvis egget ser bra ut og lukter fint, er det ikke farlig. Og vi vet at det ikke har kommet inn noen bakterier så lenge eggene er hele, avslutter Kringlebotn.
Med en klype salt
Det er altså mange som synes 12 måneders gamle egg smaker bra, men hva skjer hvis man lagrer dem videre?
Eggebonden fra Ås fortsatte ikke sitt forsøk, men Reidar Blikkås i Sogn og Fjordane har spart på langfredagsegg i mange år. Han er overbevist om at det er noe i langfredagsmyten.
- Eggene som legges langfredag tørker, men de råtner ikke, har han tidligere fortalt til NRK. Hele innslaget kan du høre her: