NRK Meny
Normal

Er langfredagsegg magiske?

Egg som verpes langfredag blir aldri dårlige, sier myten. Hønsebonden Ole Egge er blant de som har prøvd å finne ut om det stemmer.

Hønsehus

Vis spiser dobbelt så mye egg i påsken som resten av året. Men stemmer myten om at eggene som blir verpet i påsken har lenger holdbarhet enn de andre eggene?

Foto: Hans Prinsen / Colourbox

Det er en gammel myte som sier at egg fra høner som er verpet på langfredag, varer evig.

Dette har Opplysningskontoret for egg prøvd ut sammen med bonden Ole Egge på Moer gård i Ås.

Ingen forskjell etter ett år

Åse Kringlebotn

Åse kringlebotn, informasjonssjef i MatPrat, opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Foto: Mari Svenningsen

Ole Egge samlet egg fra skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Alle eggene ble merket og oppbevart på 8 grader til neste påske.

- Deretter tilberedte vi eggene på et arrangement på Røros, forteller Åse Kringlebotn, informasjonssjef i MatPrat.

Både Mattilsynet, ordføreren og beboere deltok på arrangementet og fikk smake på nykokte egg med salt.

- Alle var enige i at eggene fra langfredag smakte fortreffelig og ville ha mer. Men de syntes eggene fra skjærtorsdag og påskeaften smakte like godt, forteller hun leende.

- Konklusjonen er vel at man må ta datomerkingen på egg med en klype salt og bruke sunn fornuft. Hvis egget ser bra ut og lukter fint, er det ikke farlig. Og vi vet at det ikke har kommet inn noen bakterier så lenge eggene er hele, avslutter Kringlebotn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med en klype salt

Brune egg

Kalkskiva på hver side av hønas hode fortelelr hvilken farge eggene får.

Foto: Colourbox

Det er altså mange som synes 12 måneders gamle egg smaker bra, men hva skjer hvis man lagrer dem videre?

Eggebonden fra Ås fortsatte ikke sitt forsøk, men Reidar Blikkås i Sogn og Fjordane har spart på langfredagsegg i mange år. Han er overbevist om at det er noe i langfredagsmyten.

- Eggene som legges langfredag tørker, men de råtner ikke, har han tidligere fortalt til NRK. Hele innslaget kan du høre her:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.