Hopp til innhold

Er FM katta i sekken?

Kjøper du en radio som kun tar imot FM-sendinger, bør selgeren informere deg om at radioen ikke får et langt liv. Men hva bør du velge i stedet?

Radio
Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Noen kjøper fortsatt rene FM-radioer, ettersom tidspunktet for overgang til digitale sendinger ennå ikke er bestemt. De tror kanskje at det vil gå både år og dag før noe skjer, og at FM fortsatt er et greit valg når man kjøper radio som julegave.

- De tar feil, FM har nå svært begrenset levetid i Norge. Det er viktig at folk ikke skaffer seg utdatert teknologi som snart fases ut. Derfor er det på høy tid med en slukkedato og en avgjørelse om teknologivalg slik at kjøper og selger har noe konkret å forholde seg til, sier rådgiver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Rådgiver Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet.

Rådgiver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Alt tyder på at det neste år blir fastsatt en tidsplan for slukking av FM-nettet og overgang til digitale sendinger. Da kommer Kulturdepartementet med sin stortingsmelding om radioens digitale framtid i Norge.

Mange tror FM-nettet blir slukket i 2014, fordi flere av dagens konsesjoner varer fram til da.

Nortvedt viser til at selgere har opplysningsplikt overfor kunder som handler elektroniske produkter.

- Kjøperen har behovet og ekspeditøren har kunnskapen. Derfor bør selgeren informere om valgmuligheter ut fra en vurdering av kjøperens behov og kyndighet.

- Dette er likevel ikke helt enkelt, fordi ingen ennå vet nøyaktig når FM forsvinner eller hvilken teknologi den blir erstattet med. Men kunden bør i hvert fall informeres om at det finnes alternativer, mener Nortvedt.

Svart skjerm

I fjor ble Forbrukerrådet kontaktet av en bilkjøper som nettopp hadde skaffet seg et flunkende nytt luksuskjøretøy i den øverste prisklassen. Bilen var blant annet utstyrt med (analog) tv-mottaker og tilhørende skjerm.

Problemet var bare at ingen hadde fortalt ham om overgangen til digital-tv i Norge. I dag er tv-skjermen svart.

- Et litt spesielt tilfelle kanskje, men like fullt en illustrasjon på opplysningspliktens betydning.

- Kjøper man en rimelig FM-reiseradio uten å bli informert om alternativene, er det kanskje ikke så alvorlig. Men legger man i noen kroner ekstra er det ingen ulempe om selgeren gjør det klart at FM forsvinner om få år, sier Nortvedt.

- Vi tror mange unnlater å gi den informasjonen fordi det ennå ikke er noen avklaring om slukkedato og teknologivalg, legger han til. Og sier at radiobransjen og Forbrukerrådet er helt enige om at det haster med å få en dato for når FM-båndet blir skrudd av.

Hvilken DAB?

Petter Hox

Petter Hox, sjef for NRKs radiodistribusjon.

Foto: Digitalradio Norge AS

- FM-nettet er gammelt, og ville blitt veldig dyrt å holde i drift på ubestemt tid. Sammenliknet med digital distribusjon er dette en lite effektiv måte å sende på fordi FM bruker mange frekvenser til å formidle relativt lite innhold, sier Petter Hox som er sjef for NRKs radiodistribusjon.

Han peker på at radiotilbudet er begrenset utenfor de store norske byene, og mener overgangen til digital distribusjon blir et mye mer rettferdig tilbud i den forstand at alle vil få tilgang på alt.

En klar parallell til dagens tv-sendinger, som nå er helt digitale og landsdekkende.

14 år er gått siden NRK startet DAB-sendinger. I dag kan rundt 80 prosent av befolkningen ta imot DAB-radio der de bor.

Hva gjør nærradioene?

Men før den norske radiovirkeligheten blir heldigital, må politikerne blant annet finne ut av hvordan de små lokale nærradioene skal innordne seg i det nye sendenettet og hvordan deres overgang fra analoge signaler skal finansieres.

- Noen hevder at DAB vil bli erstattet av det mer avanserte formatet DAB+. I så fall er man vel like langt hvis man kjøper en "gammeldags" DAB-radio?

DAB-radio

DAB-radioer er kommet for å bli. Men hvilken av DAB-teknologiene satser Norge på?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Ingen sendinger i Norge formidles på DAB+ i dag, og det er heller ingen planer om dette. Mitt råd er likevel at de som skal anskaffe digitalradio, kjøper DAB+ hvis de vil bruke radioen lenge.

- Det er også en fordel hvis de skal bruke den i andre land som satser på dette formatet. Sverige for eksempel, sier Hox.

Kan helgardere

DAB+ er bakoverkompatibel, noe som betyr at teknologien også tar imot "vanlige" DAB-signaler.

Petter Hox forteller at de fleste digitalradioene som nå selges i Norge, har DAB+ (og dermed også DAB). Mange av dem tar dessuten imot FM-sendinger. Helgardering, med andre ord.

- Og mottakere med nettradio blir jo stadig mer populære, men da er man bundet til abonnement hos teleoperatør eller nettleverandør.

- Kan det hende at DAB-variantene blir utkonkurrert av en helt annen teknologi?

- Ingen kan hevde at det aldri kommer noe nytt og bedre. Men per i dag kjenner vi ingen teknologi som er mer velegnet for både stasjonær og mobil kringkasting enn DAB. Dette er ikke minst viktig for dem som hører radio i bil. Noen bilister med FM-radio vil nok få seg en overraskelse om ganske få år, sier Petter Hox.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)