Er du en tigerforelder? Eller kanskje har du en curlingfar?

En papparolle i endring får frem nye pappatitler. Kjenner du deg igjen noen av disse?

Anna Jahren tegner papparoller

Er du en forelder som legger alt til rette på sølvfat, eller har du selv en pappa eller mamma som presser deg til å prestere? Eller henger du over barna for å passe på?

Ole Våge fra Språkrådet har samlet nyord som beskriver forskjellige foreldreroller.

Ole Kristian Våge

Nettet florerer med synspunkter på hvordan man bør oppdra barn. Dette gjør at vi får nye ord om oppdragelse, forklarer Ole Våge.

Foto: Språkrådet

– Fra ekspertene har det dukket opp nye begreper om familie og barn. Disse ordene er spesielt kreative og billedlige, sier seniorrådgiver Våge.

Sjekk bare her:

 • Curlingforeldre: Foreldre som koster banen for barna.
 • Helikopterforeldre: Disse foreldrene har for vane å henge over barna for å passe på.
 • Tigerforeldre: Når foreldre presser barnet til å prestere høyt.
 • Stressforeldre: Foreldre som fyller barnas hverdag med for mange aktiviteter.
 • Speilforeldre: Fedre og mødre som lytter til barna og er mer nysgjerrige enn oppdragende.

Kjenner du deg igjen i noen av dem? Det gjør Språkrådets mann.

– Jeg er ikke noen tigerpappa. Vi mangler kanskje et par nyanser her, så jeg tror jeg er en curlingpappa som er streng av og til, sier Våge, og ler.

Hva med hønefar?

Vi har for vane å bruke pappavariantene av de ulike foreldretypene en god del mindre enn mammavariantene – curlingmamma, helikoptermamma og tigermamma, ifølge Ole Våge.

– Kanskje skyldes det at vi ikke er helt i mål når det gjelder likestilling fra et språklig synspunkt? Eller er vi bare ikke så flinke til å bruke mulighetene i språket? spør han.

For det finnes nyord som fedre godt kunne benytte mer, forteller språkrådgiveren.

– Hønemor er jo et gammelt og velkjent ord, mens hønefar blir lite brukt, og da gjerne enda mer på fleip, sier Språkrådets mann.

Hva skal stefar hete?

Spørsmålet om hva stefar skal hete er ikke trivielt, forteller Våge, som har lagt merke til heftige diskusjoner i nettforum og blogger om tematikken.

– Hvilket ord man bruker sier jo noe om hvordan man oppfatter den nye pappaen, understreker Våge.

Hvilke ord foretrekker du?

 • Reservepappa
 • Bonuspappa
 • Hverdagspappa
 • Nestenpappa
 • Lekepappa
 • Plastikkpappa

– Det høres kanskje hyggeligere ut å være en bonus enn å komme fra reservebenken? spør Våge.

Noen av disse ordene har eksistert en stund. Nyere er ordet medfar, som er den ikke-biologiske faren når to menn blir fedre gjennom surrogati.

– Språket må være i takt med tiden. Papparollen endrer seg - vi trenger nyord.

– Tilstedeværelse har blitt «mainstream»

Trine Eikrem

Veldig mye av forskningen på foreldrerollen er gammel. – Vi må være med foreldre der de er nå og prøve finne løsninger som ikke nødvendigvis underbygges av teori, sier psykolog Trine Eikrem.

Foto: Privat

– Jeg har jobba i familievernet i tolv år. Bare på disse årene har det skjedd en endring i papparollen, sier Trine Eikrem, psykolog og leder ved Enerhaugen familievernekontor.

Det å være en tilstedeværende pappa har blitt «mainstream», forteller Eikrem.

– Flere begynner å se bort fra at pappa er under mamma i hierarkiet når det kommer til barneoppdragelse. Vi heier veldig på denne utviklingen hos oss! sier psykologen.

Barna har godt av å se begge foreldrene like mye fra starten av, mener Eikrem.

– Den moderne pappaen investerer mye fra første ultralyd. Han har gått fra å være en overskudds lekepappa til å bli en likeverdig omsorgsperson.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.