Hopp til innhold

Er dette hytta di?

Hundrevis av hytteeiere får seg en overraskelse denne våren. Vannlekkasje har gjort hytta til et svømmebasseng. Hvis du ikke stenger hovedstoppekranen, risikerer du problemer med forsikringen.

Vannlekkasje

Et ikke helt uvanlig syn for norske hytteeiere.

Foto: If

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange eiere av hytter og fritidsboliger er ikke klar over at hovedstoppekranen skal være avstengt hvis de er borte fra hytta i mer enn tre døgn - uansett årstid. Men dette er et krav fra de største forsikringsselskapene.

Omfanget av vannskader på norske hytter var rekordstort det siste året.

- Stengning av vanninntaket er et forsøk på begrense dette problemet både for eiere og forsikringsselskap, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Store verdier

360.000 nordmenn har forsikret fritidsboligen sin. Norske hytter har en gjennomsnittsverdi på 1,6 millioner kroner, og 60 prosent av dem har innlagt vann.

Hver tredje fritidshus er forsikret hos If, som i fjor betalte ut mer enn 95 millioner kroner i vannskadeerstatning på hytter. Det er ny rekord.

LES OGSÅ:

- Fram til påske forventer vi minst 300 nye skadetilfeller. Mange av dem gjelder hytter som har stått tomme hele vinteren. Flere av disse eierne møter et trist syn, sier Vennesland til NRK.no.

Vann gjennom hyttegulv

Når vannet renner tvers gjennom hyttegulvet, kan det bli snakk om svært dyre reparasjoner.

Foto: Gjensidige Forsikring

- Vannskader på hytta kan være store. Når man åpner døra til noe som minner mer om et basseng enn en hytte, er det snakk om skader som det kan ta flere måneder å utbedre, forteller hun.

- I den perioden kan man ikke bruke huset. I stedet går kreftene med til avfukting, reparasjon, opprydding og mye frustrasjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uvitenhet

Ifølge Vennesland er det mange forsikringstakere som ikke kjenner til kravet om at mer enn tre dagers fravær fra hytta forutsetter at hovedstoppekranen er skrudd igjen.

- Vi informerer så godt vi kan om dette, men vet samtidig at mange legger vilkårene rett i skuffen uten å lese dem. Først hvis det skjer noe, blir papirene tatt fram igjen, sier hun.

Selv om de fleste er klar over betydningen av varme innendørs i den kalde årstida, er det mange som ikke tenker på at vannrør kan sprekke også om sommeren.

Kravet om å stenge hovedstoppekranen ved minst tre dagers fravær gjelder derfor året rundt. Hvis man dessuten tømmer rørene for vann, skulle man være godt sikret.

LES OGSÅ:

Sunn fornuft

Også Gjensidige Forsikring har den samme regelen. - Kravet om stenging ved minst tre dagers fravær er ikke sesongrelatert. Vi krever oppvarming om vinteren og sunn fornuft året rundt, forteller informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

Han legger til at Gjensidige har forenklet informasjonen om forsikringsvilkårene slik at kundene vanskelig skal kunne overse det viktigste.

- Kravene til forebygging av vannskader står på forsiden av forsikringsbeviset fra oss. Jeg tror i hvert fall ikke det er manglende informasjon fra vår side som er årsaken til eventuell uaktsomhet fra kundens side, sier han til NRK.no.

Redusert utbetaling

Vannskade

Med hovedstoppekranen stengt kunne dette baderommet vært reddet.

Foto: If

Forsikringsselskapene vurderer såkalt avkorting i hvert enkelt tilfelle. Er det snakk om grov uaktsomhet fra hytteeieren, kan utbetalingen bli redusert med alt fra noen hundrelapper til relativt store beløp.

- Vi har en ganske liberal praksis, sier Emma Elisabeth Vennesland i If.

- Men hvis vannskaden er åpenbart selvforskyldt kan det bli snakk om redusert utbetaling. For hytteeiere som vil sove godt om natta, bør rutinen med å stenge hovedstoppekranen være like vanlig som å låse døra når man drar, sier hun.

Ett av de store problemene med lekkasje i hyttene er at vannet kan bli stående lenge før noen oppdager skaden. Det kan være vanskelig å se utenfra at vannet fosser på gulvet.

- Noen vil kanskje innvende at de høye strømprisene gjør det umulig å holde hytta tilstrekkelig varm om vinteren?

- Jo, men da kan det bli virkelig dyrt. Hvis el-regningen er problematisk, må man heller satse på en hytte uten innlagt vann. Klimaet har endret seg de siste årene, med sprengkulde i lange perioder. Samtidig har antall vannskader økt dramatisk, sier hun.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)