NRK Meny
Normal

Er dette den sunneste maten du kan få?

– Beskytter hjernen, sier forskere bak ny studie.

Illustrasjonsfoto: Ørret, grønnsaker, olivenolje og krydder

Det mest karakteristiske med middelhavskost er mer fisk og mindre kjøtt, mye grønnsaker og frukt, nøtter og olivenolje.

Foto: Evgeny Lastochkin / Colourbox.com

Middelhavskosten har tidligere blitt trukket frem som et sunt og godt alternativ, spesielt for hjertet. Men nå hevder forskere at dietten også kan ha en gunstig effekt på hjernen.

I en studie publisert i tidsskriftet Neurology, har forskere fulgt 674 eldre personer og målt volumet på hjernen over tid. Studiepersonene ble delt opp etter hvem som gikk på middelhavsdiett og hvem som ikke gjorde det – og blant sistnevnte fant forskerne tegn til mer hjernesvinn.

– Det var oppløftende å se at jo mer du holder deg til middelhavsdietten, jo mer beskyttelse vil hjernen ha mot hjernesvinn, sier forsker og studieansvarlig Yian Gu, ifølge helsenettstedet WebMD.

Aldringsforskjell på fem år

Ifølge studien var forskjellene på hjernen i de to gruppene små, men det utgjorde en aldringsforskjell på fem år.

Forskerne konkluderer ikke om hvorfor dietten fremstår som sunnere, men at funnene støtter opp under tidligere positive funn rundt helsefremmede effekter av middelhavskosten.

– Ut fra en rekke studier vet vi at det er helsemessig gunstig å spise mye grønnsaker og frukt, mens det er fordelaktig å spare på melkefett, rødt kjøtt og sukker. Olivenolje og andre planteoljer er klart bedre enn melkefett og herdet fett, sier professor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo.

– Det er i tillegg en rekke studier som viser at inntak av fisk er sunt.

– Varierer hva middelhavskost er

Professor i ernæring, Christian Drevon

Professor i ernæring, Christian Drevon ved Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

Drevon er ikke overrasket over funnene i studien, men retter likevel litt kritikk mot den.

– Middelhavskost er ikke entydig et spesielt kosthold. Dersom man reiser rundt Middelhavet ser man det, noe som også fremkommer av koststudier i de ulike landene.

Fordi middelhavkosten kan variere fra land til land, anbefaler Drevon at nordmenn følger Helsedirektoratets anbefalinger:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.