Er det egentlig usunt med fett?

- Ost med smør på er et godt mellommåltid, mener legen Annika Dahlqvist. Hun svarte på spørsmål i nettmøte fredag.

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist er sterkt kritisk til de nye norske kostrådene.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no

Les svarene fra nettmøtet her.

Legen og forfatteren Annika Dahlqvist har vært en aktiv kritiker av de svenske kostrådene i flere år, og får mye av skylden (eller æren) for at salget av blant annet meierismør har gått opp i nabolandet.

Denne uka kom nye norske kostråd, som skal fremme folkehelsa og forebygge kroniske sykdommer.

- Jeg er enig med norske helsemyndigheter i at grønnsaker er bra og at man bør spise mindre sukker. Bortsett fra det, er vi uenige om alt, sier Annika Dahlqvist til NRK.no.

VIDEO: Se Annika Dahlqvist i "Debatten" 3. februar

- Mettet fett er ikke farlig

Spesielt reagerer Dahlqvist på rådet om å redusere inntaket av mettet fett.

- Konsekvensen av dette rådet er at folk spiser mer av det fettet de ikke burde spise, som margarin, maisolje og solsikkeolje. Det fører også til at man spiser mer karbohydrater, noe som er sykdomsfremkallende, sier hun.

Dahlqvist er ikke enig i at kostrådene vil forebygge kroniske sykdommer som diabetes og hjerte/karsykdommer. Tvert imot mener hun man kan bli syk av å følge rådene.

Vil basere kosten på norske råvarer

Annika Dahlqvist mener vi bør basere kosten på norske råvarer, med rødt kjøtt, naturlig mettet, animalsk fett og mye grønnsaker.

- Skal man følge kostrådene fra myndighetene, må mye importeres. Det er ikke nødvendig, mener Dahlqvist.

Dahlqvist svarte på spørsmål i nettmøte fredag 4. februar.

Les svarene her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)