NRK Meny
Normal

Er Coca-Cola giftig?

Ryktene om leskedrikken florerer.

Coca-Cola
Foto: JEFF CHIU / AP

Hvem har vel ikke hørt mytene om at Coca-Cola er trukket fra kokainblader eller at brusen inneholder kokain? I tillegg er colaen blitt beskyldt for å være giftig.

Men er disse ryktene om verdens mest solgte leskedrikk sanne?  

Tilfredstiller krav

- Det kan sies mye om ulike påstander og myter, men det som er hovedpoenget er at Coca-Cola selges over hele kloden og tilfredsstiller alle krav som myndighetene rundt omkring stiller, sier pressekontakt Stein Rømmerud i Coca-Cola Drikker.

- Hadde Coca-Cola Company tilsatt gift og narkotika i brusen, ville produktet vært forbudt, sier Øyvind Henriksen i Mattilsynet.

Vet ikke innholdet

Coca Cola
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Mattilsynet vet ikke nøyaktig i detalj hvordan brusen er skrudd sammen, men ifølge matloven er det ikke lov å tilsette næringsmidler som ikke er helsemessige trygge i matvarer.

Hittil har de aldri oppdaget stoffer eller stoffer som sammen med andre stoffer har skadelig effekt, i colaen.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

 Godt bevart hemmelighet

- En av de best bevarte hemmelighetene i næringsmiddelhistorien er hvordan aromaene i Coca-Cola er laget. Nettopp dette er hemmeligheten til vår suksess, for hadde vi gitt de ut, ville de blitt kopiert, sier Rømmerud.

Ifølge pressekontakten står alle ingrediensene i brusen på etiketten, slik som loven krever.

Men blandingsforholdet og de ulike aromaene som gir brusen sitt særpreg er hemmelig. De er innelåst i en bankboks i Atlanta, USA.

Kokain i gamledager?

Brusen ble oppfunnet av apotekeren John Pemberton i 1886, da han eksperimenterte med å finne en oppkvikkende kur mot hodepine.

Drikken inneholder en liten mengde koffein, som derfor gjør at drikken virker stimulerende.

Rykter vil ha det til at colaen inneholdt i begynnelsen en ørliten mengde kokain, men Coca-Cola Company benekter dette.

LES OGSÅ: Mat som slanker deg

LES OGSÅ: Vi spiser for mye sukker

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.