NRK Meny
Normal

Er Coca-Cola giftig?

Ryktene om leskedrikken florerer.

Coca-Cola
Foto: JEFF CHIU / AP

Hvem har vel ikke hørt mytene om at Coca-Cola er trukket fra kokainblader eller at brusen inneholder kokain? I tillegg er colaen blitt beskyldt for å være giftig.

Men er disse ryktene om verdens mest solgte leskedrikk sanne?  

Tilfredstiller krav

- Det kan sies mye om ulike påstander og myter, men det som er hovedpoenget er at Coca-Cola selges over hele kloden og tilfredsstiller alle krav som myndighetene rundt omkring stiller, sier pressekontakt Stein Rømmerud i Coca-Cola Drikker.

- Hadde Coca-Cola Company tilsatt gift og narkotika i brusen, ville produktet vært forbudt, sier Øyvind Henriksen i Mattilsynet.

Vet ikke innholdet

Coca Cola
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Mattilsynet vet ikke nøyaktig i detalj hvordan brusen er skrudd sammen, men ifølge matloven er det ikke lov å tilsette næringsmidler som ikke er helsemessige trygge i matvarer.

Hittil har de aldri oppdaget stoffer eller stoffer som sammen med andre stoffer har skadelig effekt, i colaen.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

 Godt bevart hemmelighet

- En av de best bevarte hemmelighetene i næringsmiddelhistorien er hvordan aromaene i Coca-Cola er laget. Nettopp dette er hemmeligheten til vår suksess, for hadde vi gitt de ut, ville de blitt kopiert, sier Rømmerud.

Ifølge pressekontakten står alle ingrediensene i brusen på etiketten, slik som loven krever.

Men blandingsforholdet og de ulike aromaene som gir brusen sitt særpreg er hemmelig. De er innelåst i en bankboks i Atlanta, USA.

Kokain i gamledager?

Brusen ble oppfunnet av apotekeren John Pemberton i 1886, da han eksperimenterte med å finne en oppkvikkende kur mot hodepine.

Drikken inneholder en liten mengde koffein, som derfor gjør at drikken virker stimulerende.

Rykter vil ha det til at colaen inneholdt i begynnelsen en ørliten mengde kokain, men Coca-Cola Company benekter dette.

LES OGSÅ: Mat som slanker deg

LES OGSÅ: Vi spiser for mye sukker

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.