Hopp til innhold

Over tusen kroner forskjell per liter

Det er enorme prisforskjeller på håndsprit. Sjekker du én ting på prislappen, kan du spare over 1400 kroner per liter for samme innhold.

Brune hender med burgunder negler spruter håndsprit i hendene

Det har vært stor etterspørsel etter håndsprit i Norge for å unngå koronasmitte. Literprisen varierer voldsomt om du kjøper en stor eller en liten flaske.

Foto: Martin Holvik / NRK

I butikkene er det mange ulike typer håndsprit for tiden. De kommer i alle størrelser og prisklasser.

– Vi er ikke vant til å kjøpe så mye håndsprit, så vi vet ikke hva som er en god pris. Noen av dem selges jo til himmelfalne priser, sier Rune Nikolaisen, selverklært «Gjerrigknark».

NRK har tatt stikkprøver i butikkene. Forskjellen på enhetsprisene er enorm.

Først: Enhetspris er hvor mye en vare koster per liter, kilo, meter eller kvadratmeter. Butikkene er pålagt til å opplyse om denne, slik at vi kan sammenlikne priser på en enkel måte.

Er du ikke oppmerksom, kan du risikere å betale tusen kroner mer per liter, for samme innhold.

Liten flaske = høyere pris

Høyeste literprisen vi fant, var Sanitizer Hands H1, som selges på Vitusapotek.

To flasker av ulike størrelser med Sanitizer Hands H1 på hylla på Vitusapotek. Den lille flaska lkloser 99,90 og den større flaska koster 239,90 kroner.

Den lille flaska koster 99,90 kroner og den store flaska koster 239,90 kroner. Men ser du på literprisen, koster den lille flaska 1500 kroner mer per liter sammenlignet med den store.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Den lille flaska (50 ml) har en literpris på 1998 kroner. Kjøper du en større flaske (500 ml) koster det 479 kroner per liter. Det er en forskjell på nesten 1500 kroner.

Literprisen på Antibac-gel varierer fra 199 kroner til 1611 kroner, avhengig av om du kjøper en stor (600 ml) eller liten flaske (50ml).

Vi fant også flere eksempler i andre butikker. (Se faktaboksen.)

Hvorfor er forskjellen så stor når flaskene inneholder det samme?

– Våre priser er basert på innkjøpspriser fra våre leverandører. De mindre enhetene har en høyere innkjøpspris, sier Tonje Kinn i Norsk Medisinaldepot AS, som eier Vitusapotek.

To flasker desinfeksjonsmidler av merket Antibac, i to ulike størrelser står oppstilt på et bord

Innholdet i disse flaskene er det samme, men literprisen varierer med over 750 kroner om du kjøper en flaske på 50 ml eller 250 ml.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Dyrere å produsere småflasker

Småflaskene er dyrere å produsere på grunn av emballasje og produksjonskostnader, ifølge leverandørene.

– Emballasje og fylling kan koste omtrent like mye uavhengig om det er en stor eller liten flaske. Derfor blir de små dyre når man kun ser på litersprisen, sier Henrik Skibrek i KiiltoClean AS, som produserer Antibac.

Per Christian Eggen fra Pallianse AS, som distribuerer Sanitizer Hands, forteller at det også skyldes mangel på råvarer på grunn av pandemien.

– Situasjonen er forverret av vanskelige logistikk- og produksjonsforhold hos nesten alle leverandører. Valutakursene har også steget, sier Eggen.

Ulike desinfeksjonsmidler til salgs i Vitusapotek

Selv om butikkene er pålagt til å opplyse om enhetspris, viser NRKs undersøkelse at ikke alle følger denne regelen. 

Foto: Su Thet Mon / NRK

Oppgir ikke literpris

Matbutikkene Rema 1000, Kiwi, Coop Mega og apoteket Boots oppgir literpris på prislappen, men det gjør ikke Vitusapotek og Farmasiet.no.

– Våre prisetiketter skal inneholde enhetspris. Dersom utvalgte produkter mangler dette, så skal vi sørge for at dette rettes opp, sier Tonje Kinn som representerer Vitusapotek.

Farmasiet opplyser at de tolker hånddesinfeksjon som legemiddel, noe som er unntatt fra regelen om å oppgi enhetspris. Men ifølge Legemiddelverket reguleres håndsprit som biocid og ikke legemiddel.

– Vi ser at det har vært uenighet rundt vår fortolkning og justerer deretter. Literpris er lagt til under «produktinfo» på nettsidene våre nå, sier Hans Kristian Furuseth, daglig leder i Farmasiet.no.

Her kan du regne ut literprisen selv, så slipper du å betale for mye.

NRK forklarer

Slik finner du literprisen

En flaske håndsprit (50 ml) og koster 59,90 kroner.

For å regne ut hva literprisen blir, trenger du å vite en viktig ting. 

1 liter tilsvarer 1000 ml. 

Nå over til selve formelen som kan spare deg penger.

  1. Du deler prisen på varen med hvor mange ml flaska inneholder. 
  2. Tallet du får, ganger du med 1000 (ml) 
  3. Svaret du får, er literprisen.

Sjekk fasiten på neste side.

FASIT: Literprisen på en flaske håndsprit (50 ml) som koster 59,90 kroner er 1198 kroner/liter.

Kjøp stor og fordel i mindre

Til tross for prisen er småflaskene populære, nettopp på grunn av størrelsen.

Selv «Gjerrigknarken» har kjøpt dem.

– Jeg ville ha noen småflasker tilgjengelige. Når de blir tomme, så skal jeg kjøpe en stor flaske og fylle på, sier Rune Nikolaisen.

Men av og til kan det lønne seg å kjøpe mindre og dyrere varer.

– Jeg tenker over hvor mye jeg trenger. Det er dumt å kjøpe for mye, kun fordi det er billigere, sier Lise Vermelid Kristoffersen fra bloggen «Pengesnakk».