England forbyr røyking med barn i bilen

Røyker man i en bil med passasjerer under 18 år, vanker det en bot på 50 pund i England. – Ikke aktuelt i Norge, sier Bent Høie.

Røyking i bil

FORBUDT MED BARN TIL STEDE: Barn skal ikke utsettes for røyk i bilen, mener engelske politikere.

Foto: Colourbox

Dame Sally Davies

STUMPER BILRØYK: Helseminister Sally Davies er fornøyd med det nye forbudet.

Foto: NHS Confederation / Wikipedia

Med et solid flertall i det britiske underhuset er det nå bestemt at det skal innføres forbud mot å utsette barn for røyk i biler, melder BBC.

Tre millioner barn utsettes for tobakksrøyk i bilen, ifølge engelske helsemyndigheter.

– Vi vet at mange av dem er for flaue eller redde for å spørre de voksne om å slutte å røyke. Derfor er det viktig med en lovregulering, sier helseminister Sally Davies til BBC.

Forbudet vil gjelde fra 1. oktober i år, og vil straffes med en bot på 50 pund. Men det gjelder kun lukka biler og ikke om man eksempelvis kjører en kabriolet.

Også i Wales har man innført et lignende forbud, og Skottland vurderer visstnok det samme, skriver BBC.

Jubel og kritikk

The British Lung Foundation jubler over den nye loven.

– Dette er en stor seier, sier Penny Woods på vegne av organisasjonen.

Men det vanker også kritikk mot det forbudet.

– Flertallet av røykere vet godt at man ikke bør utsette barn for røyk i bilen, og gjør det ikke. De trenger ikke staten til å styre livene deres på et mikronivå, sier Simon Clark i organisasjonen Forest, hvis formål er å jobbe mot statlig kontroll av tobakk.

– Ikke aktuelt i Norge

Høie tobakktiltak

IKKE AKTUELT: Bent Høie har ingen planer om å kopiere det engelske forbudet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I 2012 stilte over 80 prosent av de spurte seg positive til et lignende norsk forbud.

Også Legeforeningen stiller seg positive til et lignende norsk forbud.

Norske helsemyndigheter har i det siste også hatt fokus på tobakk. Denne uka presenterte Bent Høie et forslag om at all tobakk som selges i Norge skal ha standardisert og reklamefri emballasje . I dag ble det også kjent at norske helsemyndigheter vurderer å forby smakstilsetninger i snus.

De har imidlertid ingen planer om å kopiere det engelske forbudet.

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre et lignende forbud som England har nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en kommentar.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)