Hopp til innhold

Endelig myggmidler som virker?

Er du lei av den ubrukelige myggspiralen? Neste generasjons myggmidler kan være rett rundt hjørnet.

malariamygg

Myggen er kanskje ikke så lett gjenkjennelig, men dette er et bilde fra de amerikanske forskernes myggmiddel-eksperimenter. En malariamygg lar seg forvirre av forskernes kjemisk fremstilte odør.

Foto: STEPHANIE TURNER / Afp

For kvinnelige mygg er karbondioksid fra luft vi puster ut essensielt i job¨ben med å spore oss opp. De oppdager de minste konsentrasjoner av gassen – og styrter til for å suge blod. Noen myggtyper blir til og med mer vare på lukten av menneskehud under påvirkning av CO2.

Nå har amerikanske forskere funnet sammensetninger av kjemikalier som kan aktivisere de samme mekanismene hos myggen som karbondioksid gjør - og dermed forstyrre blodusugerens evne til å finne oss, ifølge tidsskriftet Nature.

- Dette er et stort skritt fremover og kan være et gjennombrudd i kampen mot malaria, sier professor Anandasankar Ray fra University of California til BBC.com.

Les også: - Ikke bruk myggmidler på små barn

Forårsaker millioner av dødsfall

Tidligere har liknende kjemikalier vært avhengige av tørris eller gassylindere for å kunne brukes, noe som har gjort dem så godt som ubrukelige i utviklingsland. Og det er her behovet for myggmidler er størst; insektene hvert år smitter en halv milliard mennesker og forårsaker millioner av dødsfall.

Malariamyggen er skyld i mesteparten av tilfeller av malaria i Afrika, asiatisk tigermygg overfører både dengue- og chikungunyasmitte mellom mennesker, og liten fuglemygg er flink til å spre vestnil-viruset.

Alle de ovennevnte myggarter er også i ferd med å etablere seg i Europa.

- Verdifulle funn

- De nye funnene kan komme til å vise seg enormt verdifulle med tanke på spredning av myggbårne sykdommer, sier Ray til BBC.com.

Forskerne har identifisert tre brukbare kjemikaliegrupper. Én likner karbondioksid og kan brukes for å lokke insekter inn i feller. En annen forhindret myggen i å oppdage karbondioksid i lufta. Og en tredje lurte myggen til å tro at den var i luft full av karbondioksid, noe som gjorde at den helt mistet evnen til å skjønne i hvilken retning det faktisk befant seg mennesker.

Nå skal det nevnes at karbondioksid ikke er det eneste myggen bruker for å finne frem til sitt måltid av blod. Menneskelig svette og hud sprer nemlig også fristende lukt.

Les også: Fanger ukjente mygg med telt

- Myggen reagerer også på andre ting

James Logan, lege ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, uttaler seg derfor mer forsiktig;

- Dette er spennende resultater, men forskerne har ikke bevist at kjemikaliene virkelig kan forhindre mennesker i å bli stukket, sier han til BBC.com.

- Selv om karbondioksid er en viktig ledetråd for mygg, vet vi at insektene reagerer forskjellig på en felle som slipper ut karbondioksid enn på mennesker. Vi avgir en blanding fristende kjemikalier, i tilegg til varme og fuktighet – og så synes vi jo, sier Logan.

Les også: Derfor liker myggen akkurat deg

- Nye og formålstjenlige egenskaper

Både amerikanske helsemyndigheter og eksperter fra ulike miljøer finner likevel studien lovende.

Nikolai Windbichler, lege ved Imperial College London, sier mer arbeid må gjøres, men:

- Sammensetningene har nye og formålstjenlige egenskaper siden de kan forvirre myggen, selv når den har forlatt området der kjemikaliene slippes ut, sier han til BBC.com.

- Derfor kan dette være et stort skritt fremover – og kan beskytte store grupper mennesker som i dag ikke har myggmidler tilgjengelig, sier Windbichler.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)