Det er enkelt å lage italiensk pizza - med tynn og sprø bunn.
Og kun fantasien setter grenser for hva slags fyll du kan ha på, men italiensk pizza smaker aller best hvis du ikke blander for mange smaker på en gang.
PIZZABUNN:
(Gir fire pizzabunner i langpanne-størrelse)
- 1/2 ts salt
- 250 g durumhvete
- 250 g hvetemel
- 25 g gjær
- 3 dl lunkent vann
- 1/2 dl olivenolje
Bland salt og mel i en bolle. Har du ikke durumhvete, kan du erstatte med vanlig hvetemel. Rør ut gjær i lunkent vann, bland med olivenolje og hell over melblandingen. Rør alt godt sammen og kna til den er glatt.
Hev i ca. en time, til dobbelt størrelse.
Kna deigen igjen og del den i fire. Hvert emne kjevles veldig tynn og plasseres så på bakepapir på langpanner.
Forstek bunnene i to til tre minutter på 240 grader C. Legg deretter på fyllet og ost - og stek i tre til seks minutter til, avhengig av fyll.
Du kan også legge fyllet rett på ustekt bunn, men forsteker du, er du garantert en sprø, tynn bunn.
TOMATSAUS:
(Nok til en pizzabunn)
- 1/2 finhakket rødløk
- olivenolje
- 1 boks hakkede tomater
- 1 ts oregano
- 1 ts tørket basilikum
- 1 ss rødvinseddik
- salt og pepper
Fres løken i olje til den er myk. Tilsett tomater og krydder og la sausen småkoke så lenge som mulig - gjerne en time. Ha i rødvinseddik og litt av din aller beste olivenolje.
FYLL:
PIZZA MARGHERITA MED PARMA OG RUCCOLA
- 1 porsjon tomatsaus
- 1-2 pakker mozzarella
- parmaskinke
- ruccola
Fordel sausen over den forstekte bunnen. Skjær mozzarellaen i tynne skiver og fordel over pizzaen. Stek til osten bobler, ca. 3-6 minutter.
Når pizzaen er ute av ovnen, legger du tynne skiver av parmaskinke og ruccola over pizzaen.
PIZZA MED PEPPERONI OG ANANAS
- 1 porsjon tomatsaus
- pepperoni
- ananas, helst fersk - i biter
- basilikumblader
- 1-2 pakker mozzarella
Fordel sausen over den forstekte bunnen. Legg på så mye pepperoni og ananas du ønsker. Skjær mozzarellaen i tynne skiver og fordel over pizzaen. Stek i 3-6 minutter.
Strø over basilikumblader etter at pizzaen er tatt ut av ovnen.
PIZZA MED SNØFRISK, POTETER OG CHERRYTOMATER
- 4 store mandelpoteter
- 2 ss olivenolje
- 2 små kvister rosmarin, finhakket
- saften av 1/2 sitron
- 10 cherrytomater
- 1 beger snøfrisk
- salt og grovkornet pepper
Skjær potetene i tynne skiver og kok de i vann til de er myke, ca. 4-5 minutter. Hell av vannet og bland med olivenolje, rosmarin og sitronsaft. Vær forsiktig slik at skivene ikke blir most.
Skjær tomatene i skiver, smør snøfrisk på pizzabunnen og fordel poteter på den ene halvparten og tomater på den andre. Salte og pepre. Stek til tomatene har falt litt sammen og potetene har tatt litt farge.