Enda en god grunn til å stumpe røyken

Røykeslutt gir deg ikke bare sunnere lunger, viser ny forskning.

Røykeslutt

Røykekutt kan ha mange gode helseeffekter. Nå viser ny forskning at å kutte røyken reduserer angstfølelse.

Foto: Colourbox

Røykere som klarer å slutte, føler seg mindre engstelige etterpå, ifølge britiske forskere.

Forskere fra henholdsvis Cambridge, Oxford og Kings' College i London fulgte rundt 500 engelske røykere som aktivt forsøkte å slutte.

Studien som ble presentert av The British Journal of Psychiatry fant en betydelig reduksjon i angstnivået blant de 68 røykerne som hadde sluttet etter seks måneder, melder BBC.

Effekten var større blant dem som hadde høye humørsvingninger og angstlidelser enn dem som røykte for nytelsens skyld.

– Røyking lindrer ikke stress

Resultatet av studien bør brukes til å berolige røykere som forsøker å slutte og som har en oppfatning om at røyking lindrer stress, ifølge forskerne bak studien.

Resultatene tyder imidlertid også på at mislykkede røykesluttforsøk øker angstnivået til en viss grad blant forsøkspersonene med høye humørsvingninger.

For dem som røykte for nytelsens skyld ble ikke angstnivået endret ved tilbakefall.

Personer som tok seg en sigarett om morgenen for å håndtere stress og dempe angstproblemer, hadde større sannsynlighet for å ta seg en røyk for å nettopp redusere abstinenssymptomene. Dette førte imidlertid til mer angst.

Ved å slutte å røyke, fjernet de disse gjentatte episodene av angst, og følte seg dermed mindre engstelig som et resultat.

En halv million færre røykere

En fersk undersøkelse utført av Opinion Perduco for Helsedirektoratet viser at en tredel av dem som røyker av og til ikke tror det er skadelig for helsen sin.

– Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

I en ny kampanje lansert av Helsedirektoratet i dag, retter de søkelyset mot dem som bare røyker av og til, og som tror at begrenset røyking ikke skader helsen.

Ny video mot røyking

At også dem som røyker av og til har større risiko for hjerteinfarkt enn dem som ikke røyker, er temaet i den nye kampanjefilmen fra Helsedirektoratet.


I en ny video ser vi flere nordmenn som tilsynelatende bare har røykt av og til, men som likevel har fått alvorlige hjerteproblemer.

«Enten røyker du, eller så røyker du ikke. Stump røyken. Helt», blir det sagt i videoen, som du kan se i sin helhet her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Norge er det rundt 684.000 nordmenn som fortsatt røyker daglig, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er nærmere en halv million færre røykere enn i 1995.

Hva synes du om den nye kampanjen? Si din mening i kommentarfeltet under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)