Hopp til innhold

Én million har ikke åpnet selvangivelsen

Sjekker du ikke den forhåndsutfylte selvangivelsen, godtar du tallene som står der. Viser det seg at de er feil, er det bare din skyld.

Hånd som sjekker selvangivelsen på telefonen

Selvangivelsen kan åpnes med få tastetrykk på telefonen, men hele én million skattytere har ignorert den.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Tall fra Skatteetaten viser at 2,6 millioner personer hittil har åpnet selvangivelsen, hvilket betyr at én million ikke har åpnet den.

­

Dame med mørkt glatt hår, mørk jakke og blå topp foran mørk murvegg

Sjekk at alle opplysninger stemmer. Det kan også være fradrag du kan ha krav på som ikke er forhåndsutfylt, sier Mariken Holter fra Skatteetaten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det er et stort antall. Nå gjenstår det at alle er like flinke til å sjekke selvangivelsen, slik at de ikke betaler for mye skatt, sier Mariken Holter, kommunikasjons-direktør i Skatteetaten.

Her kan du sjekke selvangivelsen

Bare ditt ansvar

Forrige uke ble selvangivelsen tilgjengelig for 4,7 millioner skattytere.

Mann i hvit skjorte og mørk dress foran steinvegg

Risen bak speilet er at når du ikke sjekker vet du ikke om tallene er fullstendig. Det bør være en selvfølge for alle å åpne og sjekke selvangivelsen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

3,6 millioner får den kun elektronisk, og 135.000 mottar selvangivelsen kun på papir. Om konvolutten de har fått i posten er åpnet eller ikke, vites ikke.

– Det er viktig å åpne selvangivelsen og se på den. Sjekk om tallene som står der er riktige og om det er noe som ikke har kommet med. Sammenlign med årsoppgaver fra arbeidsgiver og banker, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Og sjekk den heller før enn senere.

– Om du synes det er vanskelig med tall, kan det være ekstra fornuftig å sjekke flere ganger. Gjerne også å dele opp. Da slipper du å sjekke alt på en gang, legger han til.

Sjekker du selvangivelsen den siste kvelden trenger det ikke være krise. Du kan søke om utsettelse.

Men det beste er å gjøre det tidligere i perioden, oppfordrer han.

Mange åpner den aldri

I fjor var det 450.000 som aldri åpnet selvangivelsen sin.

– At en million enda ikke har åpnet selvangivelsen er et høyt tall, og at 450.000 aldri åpnet den i fjor er et skremmende høyt tall. Det viser at det er både fordeler og ulemper ved at det har blitt så enkelt, mener Lothe.

Fordelen er at du nå slipper å føre inn alt selv i selvangivelsen. Du får på mange måter mye ferdig servert, men akkurat dette er også litt farlig.

– Ulempen er at det ser ut som om mange tror den forhåndsutfylte selvangivelsen er ferdig, men du har like mye ansvar for at tallene er korrekte nå som før, understreker skatteeksperten.

Kan få straffeskatt

Ved å ikke åpne og kontrollere tallene risikerer du en smell dersom noe skulle være feil.

– Det er faktisk skattyters ansvar selv om det er andre som har gjort feil med din selvangivelse, og det er du som må ta straffen dersom skatteetaten oppdager feilene i ettertid. Er inntekter glemt, er det du som får svi i form av tilleggsskatt, advarer Lothe.

Tilleggsskatten (se faktaboks) beregnes av den skatten som er eller kunne ha vært unndratt. Tilleggsskatt ilegges med en sats på mellom 10 og 60 prosent.

Les også: Skattetriksene du bør lære deg

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)