NRK Meny
Normal

En god trapp for morgenstunder

En trapp er nyttig å ha, men den skal også være god for både føtter og rumper.

Ola skrur trinnene på plass

Ola skrur trinnene på plass.

Foto: NRK

Trappen skal være et sted å hvile med en kopp kaffe.

Snekker Ola lager en trapp til vår adopterte hage. Der har nemlig huseieren og barna balansert seg ned en livsfarlig trapp med trinn som var glatte, bratte og alt for små. En skikkelig hønsetrapp! Nå skal det bli andre boller.

Nett-tv: Vi bygger trapp

Nett-tv: Ferdig kant og trapp

Slik bygger du trapp

Første vangen er på plass

Første vangen er på plass.

Foto: NRK
  • Hvert trinn skal være 15-20 cm høyt, men helst 17 cm. Da blir det ikke for høyt å løfte bena. Og så skal det være plass til en skikkelig sko.
  • Hvert trinn bør være 25-30 cm dypt. Da er det både plass til føtter i alle størrelser og til en liten sittepause på et trinn. 
  • Med denne formelen kan du lage trappen ved å ha vanger som er 30 grader i øverste vinkel og 60 grader der den lander, da blir den tredje vinkelen 90 inne ved veggen. Da er ikke trappa for bratt.
30-60-90 formelen

En god trapp: 30-60-90-formelen.

Foto: NRK

Vi valgte en enkel løsning denne gangen. To vanger, to klosser for hvert trinn og to stødige planker for hvert trinn. Ingen lukking mellom trinnene, dermed blir trappa luftigere og ser mindre ut.

Husk rekkverk

En trapp kan jo være kort, men blir den høy så skal det være rekkverk. Er det høyde over 90 cm ned til bakken, så skal det være noe å holde seg i. Vi planlegger å bruke kjetting på vår trapp. Det kommer senere.

...det er da du vet at det ble en god trapp

Ofte trenger man en liten hvil mens man er gartner i egen hage. Det kan være at noen kommer innom og vil ha en kopp kaffe. Eller kanskje du er stiv i ryggen og trenger en strekk. Kanskje varmer morgensolen i det du skal inn med avisa og dermed lander du i trappa og tar den første kaffekoppen der.

Det var ettermiddag før vår trapp var ferdig, men helt typisk så var den allerede i bruk. Familien Tveitan, i tre generasjoner, slo seg ned og studerte utsikten, hagen og lot tankene fare.

Det er da du vet at det ble en god trapp!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.