En dem vinner NM i sikkerhet

En av disse fem bedriftene og etatene er "Norgesmester" i personvern og informasjonssikkerhet. Nå skal vinneren kåres.

Finalistene til Fidusprisen 2010

En av disse vinner finalen i september.

Folket har talt. I en spørreundersøkelse har norske forbrukere sagt sitt om hvilke norske bedrifter og bransjer de har mest tillit til når det gjelder sikkerhet og personvern.

Deretter har en fagjury vurdert de 15 bedriftene som fikk størst tillit hos folkejuryen. Nå venter fem av dem spent på hvem som vinner årets Fiduspris, som deles ut til den som best ivaretar kundenes informasjonssikkerhet.

Fagjuryen har bestemt at de fem finalistene er Norsk Tipping, Skandiabanken, Skatteetaten, Sparebank 1 og Telenor.

- Til inspirasjon

Bak prisen står Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er en del av regjeringens satsing på datasikkerhet.

Tore Larsen Orderløkken

NorSIS-sjef Tore Larsen Orderløkken

Foto: Ida Hjerkinn

- Mediene melder ofte om sikkerhetsbrudd og alvorlige IT-tabber som rammer både privatpersoner og næringsliv. Ikke uten grunn, for dette er et økende problem.

- Med denne prisen ønsker vi å sette søkelys på de bedriftene og offentlige aktørene som gjør en god jobb.

- Samtidig håper vi den kan inspirere folk flest til tenke seg nøye om når de bruker stadig mer avanserte muligheter som åpner seg i den digitale verden.

- Formålet med prisen er å skjerpe bevisstheten både hos bransjer og privatpersoner om behovet for informasjonssikkerhet, forteller adm. dir. Tore Larsen Orderløkken i NorSIS.

Sammen med eksperter i Datatilsynet og Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) leder han fagjuryen som skal kåre vinneren. Prisen blir delt ut av fornyingsminister Rigmor Aasrud på NSRs sikkerhetskonferanse 21. september.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kultur og fornyelse

Juryen har blant annet vurdert kandidatenes sikkerhetskultur og vilje til fornyelse. Den har også undersøkt om finalistene har vært involvert i alvorlige hendelser som har svekket sikkerheten, og hvordan disse eventuelt ble håndtert.

- Mobile plattformer er for alvor i ferd med å bli et sikkerhetsproblem. Med nye avanserte mobiltelefoner er det blitt enkelt å laste ned e-poster og vedlegg. Og stadig flere av oss bruker nettbank fra mobilen. Dette er ikke uproblematisk hvis man ikke tar sikkerhet på alvor, sier Tore Larsen Orderløkken.

Mobilangrep

Nettbank på mobil

Nettbank på mobil stiller større krav til sikkerheten.

Foto: Skandiabanken

- Stadig flere ondsinnede angrep blir nå rettet mot de mobile plattformene. Når vi nå skal kåre landets beste på sikkerhet, er beskyttelse mot denne typen data-angrep ett av flere momenter vi tar med i vurderingen, sier Orderløkken.

- Det er fortsatt mange som ikke tenker over betydningen av å ivareta sikkerheten med pinkoder og passord også når man er på nettet fra en mobiltelefon.

- Og det blir mer vanlig å jobbe med samme datamaskin både på kontoret og hjemme. Det kan også bli et sikkerhetsproblem hvis andre familiemedlemmer bruker pc’en, for eksempel med minnepinner som kan spre ondsinnet programvare, sier NorSIS-sjefen.

Alvorlig angrep

For et par dager siden kom nyheten om en ny type alvorlige dataangrep mot samfunnskritiske styringssystemer som rammet norske bedrifter. Noe som ikke gjør Fidusprisen mindre aktuell.

Hackerne greide å utnytte svakheter i Windows med skadelig programvar som først og fremst sprer seg via minnepinner og andre flyttbare lagringsmedier. Sabotasjeforsøkene ble avslørt og stanset av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Prisen, der "fidus"-navnet er hentet fra latin og betyr tillit/tiltro, ble delt ut første gang i fjor. Da ble Gjensidige kåret til "Norgesmester", blant annet for evnen til å engasjere de ansatte til aktivt sikkerhetsarbeid, og for at sikkerhet er en viktig del av selskapets dialog med kunder og samarbeidspartnere.

- Også i år havnet Gjensidige helt i tet-sjiktet. At de ikke er i finalen denne gang betyr ikke at de gjør en dårligere jobb, sier Orderløkken.

Norsk Tipping, Telenor, Sparebank1 var finalister også i fjor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)