NRK Meny
Normal

En av verdens vismenn

Filosof og forfatter Seneca var en kort tid lærer for keiser Nero. Senere mistenkte keiseren ham for konspirasjoner og tvang ham til å ta sitt eget liv.

Seneca.
Foto: Wickipedia

Kan man være kristen av natur – født kristen, så å si? Det spørsmålet stilte folk seg allerede på 200-tallet e. Kr. Det var kirkefaderen Tertullian som svarte bekreftende på dette spørsmålet.

Han snakket nemlig om de sjeler som av naturen var kristne. Han hadde da den romerske embetsmann og forfatter Seneca i tankene.

Ingvar Rostad.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Han var av ”vår mening”, sa Tertulian. Og det betød at Seneca ble regnet som kristen.

Det skal blant annet ha funnet sted en brevveksling mellom Seneca og apostelen Paulus.

Og i hele middelalderen var man sikker på at brevvekslingen var ekte, sier reporter og kåsør Ingvar Rostad.

Men denne ektheten var nok ikke så ekte likevel. For brevvekslingen var laget lenge etter at Seneca var død. Men den vitner om et nært forhold mellom dem. Seneca på sin side hadde neppe hørt om kristendommen. I middelalderen var Seneca regnet blant de store vismenn, sier Rostad.

Seneca var en kort tid lærer for keiser Nero. Senere mistenkte keiseren ham for konspirasjoner og tvang ham til å ta sitt eget liv.

Tertullian
Foto: Wikipedia

Kirkefaderen Tertullian, eller Quintus Septimus Florens Tertullianus som var hans fulle navn, levde ca. 160—220 e. Kr., var latinsk kirkefar, virket i Kartago.

Han fikk gjennom sine skrifter avgjørende betydning for utviklingen av den teol. terminologi på latin.

Tertullian brøt med den katolske kirke fordi han mente den var for ettergivende i disiplinære spørsmål.

Hør om Seneca (1).

Hør om Seneca (2)

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.