Hopp til innhold

En av fem har bedrevet selvskading

En av fem jenter har det så vondt at de en eller flere ganger har skadet seg selv ved for eksempel kutting.

Selvskading

Illustrasjonsfoto. De faktiske grunnene til at noen begynner å skade seg selv kan ofte være godt skjult.

Foto: Anette Berentsen

Tallene stammer fra en undersøkelse foretatt blant 3001 niendeklassinger i Göteborg, referert i Göteborgs-Posten .

På spørsmålet ”Har du skadet eller skåret deg fordi du har følt deg ulykkelig eller trist?” svarer hele en av fem jenter i 14-15-årsalderen bekreftende på at de, en eller flere ganger, har bedrevet egenskading.

Straffer seg selv

Professor i etnologi Anna Johansson ved universitetet i Umeå har skrevet en avhandling om temaet, og har fulgt diskusjonene omkring selvskading på ulike internettfora, samt gjort intervjuer med noen av skribentene.

- Felles for dem jeg har snakket med er at de har det vondt, men de gir ulike forklaringer på hvorfor de skjærer seg. Det kan være selvstraffing, at kuttingen gir dem en følelse av kontroll eller at det er en måte å sende ut signaler om at de har det vondt, sier Johansson til GP.

LES OGSÅ: Er det mulig å skjule arr etter selvskading?

Vender følelsene innover

Blant guttene i samme alder hadde en av ti skadet seg selv med vilje. Professoren mener dette viser et skille mellom jenters og gutters måte å reagere på.

Gutter retter tradisjonelt sett frustrasjonen sin utover, mens jenter vender den innover og blir selvdestruktive.

En studie ved universitetet i Lund fra i fjor viser lignende tall og at det er jenter i høyere grad enn gutter som skjærer seg.

SE VIDEO: Unge kvinner bruker sex som selvskading

- Sårene blir en bekreftelse på at det man føler er virkelig. Mange har vanskelig for å sette ord på det de føler, forteller Anna Johansson.

Det kan til og med virke avhengighetsskapende.

– De snakker om en egen vilje, og sammenligner ofte skjæringen med en avhengighet. De bruker begreper som tilbakefall og kick, sier professoren.

Norske forhold

I en tilsvarende norsk undersøkelse fra 2003 blant drøyt 4000 elever i videregående skole, svarer nær sju prosent av elevene at de har bedrevet selvskading det siste året.

Resultatene er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening .

Den vanligste skadeformen er kutting.

- Villet egenskade blant venner, misbruk av stoff, lav selvtillit og konflikter med foreldrene økte sjansen for denne typen atferd, var en av konklusjonene av den norske forskningsstudien.

  • Villet egenskade var tre ganger så vanlig blant jenter enn gutter (10,2 prosent mot 3,1 prosent)
  • Studien er entydig i konklusjonen på at selvskadende atferd er et økende problem blant unge

LES OGSÅ: Kutter seg for å glemme smerten

Den norske undersøkelsen var en del av et internasjonalt forskningsprosjekt med over 30.000 deltakere.

De norske tallene samsvarer i stor grad med hyppigheten av selvskading i for eksempel England, hvor om lag sju prosent av 15-16-åringene svarer at de har skadet seg selv med vilje.

SE VIDEO: Ungdom og depresjon

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)