Hopp til innhold

En av disse om dagen

Godteriforbruket er på ingen måte på vei ned.

Sjokolade
Foto: Magne Hansen / NRK

Hver dag spiser vi i gjennomsnitt 38 gram sjokolade og annet godteri. Det tilsvarer mengden i en av sjokoladene på bildet.

I løpet av et år har vi gjennomsnittlig fått i oss 13,94 kilo snop, viser ferske tall fra Norske Sjokoladefabrikkers Forening .

 - Det er helt fint å spise litt sjokolade innimellom, men når sjokoladeinntaket går på bekostning av bra mat, blir det et problem, sier ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, Heidi Holmlund.

Fokus på helse

Selv om det er mye fokus på helse og kosthold for tiden, er det likevel lite som tyder på at Ola og Kari Nordmann gjør noe med godteriforbruket sitt.

I følge Norske Sjokoladefabrikkers Forening har sukkervareforbruket økt med cirka 1 kilo per innbygger på ti år. Sammenlignet med 1996 er økningen på 7,6 prosent.

- Sjokolade er viktig

- Vi spiser ofte sjokolade eller godteri når vi egentlig trenger et mellommåltid, og vi burde bli flinkere til å ta med oss ei ekstra skive eller en frukt eller grønnsak, sier Holmlund.

- Men en sjokoladebit til kaffen er jeg helt for, sier hun og legger til at sjokolade er veldig viktig for sosialt velvære. 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)