Sikrere trapp
- Sett opp rekkverk på begge sider av trappen. Det er viktig for å kunne ta seg for hvis man holder på å falle
- Ha på lys både oppe og nede
- Merk det øverste og det nederste trinnet, enten med en annen farge eller med sklisikker tape. Tapen kan om ønskelig festes på alle trinnene for å gjøre trappen mindre glatt, men da bør øverste og nederste trinn merkes på annen måte.
Telefon ved godstolen
Mange eldre hører dårligere. De er redd for at telefonen skal slutte å ringe før de kommer frem og raser opp fra stolen. Da er det lett å falle.
- I dag er det enkelt å sette opp ekstra telefonkontakter. La noen i familien hjelpe til, og skaff deg eget telefonapparat ved godstolen.
Telefon på nattbordet er også lurt å ha, slik at man ikke behøver å skynde seg ut av senga for å nå den.
En del eldre har anskaffet seg trådløs telefon. Problemet kan da være å huske at man må trykke på avknappen etter en samtale - ikke bare legge fra seg telefonen slik man er vant til.
Glemmer man å trykke på avknappen, vil telefonlinjen være blokkert. Det kan være et problem der trygghetsalarmen er knyttet til telefonen.
Løse ledninger og tepper
Det er ikke få lårhalsbrudd og andre skader som kan tilbakeføres til snubling. Løse ledninger eller tepper har ofte skylden.
- Få vekk alle løse ledninger fra gulvet. I en undersøkelse fra Stavanger viste det seg at sammen med bedre sikring av trappen og installering av telefonapparater der man oppholder seg, er det å fjerne løse ledninger noe av det beste man kan gjøre for å forebygge hjemmeulykker.
Løse tepper må også ta skylden for mange fallulykker. Legg en tynn gummimatte eller annet sklisikkert underlag under. Kraftig dobbeltsidig tape er et godt hjelpemiddel for å feste teppekanter til gulvet.
Sikkerhetstruse
Lårhalsbrudd er årsak til mange hundre dødsfall hvert år her i landet. Mange flere blir uføre og pleietrengende.
- For å prøve å forebygge en del av lårhalsbruddene, er det nå under utprøving en truse med innsydde plastinnlegg over lårhalsene. Trusene har vært testet i Danmark med godt resultat og blir nå forsøkt i Norge.
Vær raus med lys
Etter som årene går, trenger man mer og mer lys for å se godt. Det er lite lønnsomt å spare på strømmen ved å bruke svake lyspærer.
En tommelfingerregel er at der en 25-åring trenger 25 watt, trenger 40-åringen 40 watt, 60-åringen 60 watt og 75-åringen 75 watt for å se like bra.
Et viktig råd til eldre for å unngå fallulykker, er derfor å sørge for skikkelig belysning i boligen. Det gjør det lettere å beregne avstander og unngå å snuble i ting.
Lett å få tak i
- Plasser daglige bruksting lett tilgjengelig. Kjøkkenutstyr og annet som man bruker hver dag, kan det f.eks. være lurt å ha stående fremme på benken hvis det ikke står i veien
- Hvis du må opp i høyden, bruk en stødig trappestol eller gardintrapp med sklisikre trinn og bøyle til å holde seg i
- Få fjernet dørktersklene der det er mulig
- Om vinteren, ha alltid en sekk med sand klar til å strø hvis du bor i egen bolig. Bruk brodder
- Skaff deg mosjon, og hold deg i fysisk form. Da er det lettere å holde seg på bena
- Bruk godt fottøy, gjerne stødige snøresko også innendørs.
- Utgåtte tøfler frarådes
- Unngå lange badekåper som er lette å snuble i, og vide ermer som lett henger fast i dørhåndtak
- Gummimatte i bunnen av badekaret, håndtak ved badekar, toalett og dusj samt dusjstol er nyttige hjelpemidler på badet. Vær obs på glatte badegulv.
Rådgiver Johan Lund i Statens institutt for folkehelse har laget rådene.