NRK Meny
Normal

Ekstrem spredning gir kort pollensesong

For første gang på tre år er Sør-Norge rammet av ekstreme mengder bjørkepollen. Den gode nyheten er at dermed blir pollensesongen kortere.

Bjørkerakler

Mange allergikere i Sør-Norge går en slitsom helg i møte. Men før 17. mai vil sesongen for bjørkepollen sannsynligvis være over.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Astma- og Allergiforbundet melder om ekstrem spredning av bjørkepollen på Sørlandet, Østlandet og i Rogaland denne helga. Det er første gang siden 2011.

– Det kan gå to–tre år mellom hver gang vi varsler ekstrem pollenspredning. Slike perioder kan være svært plagsomme for allergikere, men de varer som regel ikke lenge. Spredningen kan avta allerede om et par dager, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet til NRK.no.

Hallvard Ramfjord

Årets pollensesong fra bjørk tar slutt en uke tidligere enn normalt, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Foto: Per Harald Olsen

Han forteller at to forhold gjør situasjonen spesielt ille akkurat nå:

– Trærne produserte ekstra mange rakler i fjor, som var et meget godt produksjonsår. Raklene ble dannet på seinsommeren og har ventet på modningen i hele vinter.

– Kombinert med veldig gode værforhold den siste tida, det vil si lite nedbør, mye sol, vind og høye temperaturer, blir antallet pollenkorn i lufta ekstremt høyt. Veldig mye av sesongens bjørkepollen spres akkurat nå, sier Ramfjord.

Også resten av Sør- og Midt-Norge (unntatt fjellstrøkene) har kraftig pollenspredning i disse dager. Men nedfallet er altså aller mest intenst i lavlandet. Nordpå er det fortsatt ikke registrert spredning.

I den daglige pollenvarslingen skiller Astma- og Allergiforbundet mellom disse spredningsnivåene:

Bjørkepollen

 

Pollenkorn per
kubikkmeter luft:

Ekstrem spredning

Mer enn 1000

Kraftig spredning

Mellom 100 og 1000

Moderat spredning

Mellom 10 og 100

Beskjeden spredning

Under 10

Blir trolig kortvarig

Hallvard Ramfjord forventer at spredningen avtar i løpet av få dager.

– Lavere temperatur og nedbør gjør at pollenmengden faller dramatisk. Og den store spredningen akkurat nå gir en litt kortere sesong for bjørkepollen enn normalt. I år er det stor sannsynlighet for at sesongen sørpå er slutt før 17. mai. Det er omtrent en uke tidligere enn normalt, sier han.

Ramfjord mener likevel det kan være lurt av allergikere å fortsette med medisin i en ukes tid etter at sesongen er over i lavlandet.

– Bjørkepollen fra fjellstrøkene kan spre seg over store avstander, og skape problemer for folk i lavlandet som tror at sesongen er slutt. Men hvis man tar medisinene en ukes tid etter at lavlandssesongen er over, skal det meste være gjort. Da er det bare å vente på spredningen av graspollen som starter i begynnelsen av juni, sier pollenforskeren.

LES OGSÅ:

Økt dose kan gi bivirkninger

Grethe Amdal

Vaksine kan være et alternativ når pollenmedisin ikke gir den ønskede effekten, sier Grethe Amdal i Astma -og Allergiforbundet.

Foto: NAAF

– Allergikere som bruker medisin, og som føler at den ikke virker godt nok, bør ikke øke dosene på egen hånd. Det kan gi uønskede bivirkninger, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i Astma -og Allergiforbundet til NRK.no.

Hennes råd er at medisinbytte bør skje i samråd med fastlegen. Hun mener at de som plages aller mest selv om de tar sin daglige pille, bør vurdere å vaksinere seg mot pollenplagene. Men vaksinering er tidkrevende. Og den starter ikke før pollensesongen er over.

– Det kan også ta tid å finne den helt riktige medisinen. Så det gjelder å være tålmodig, sier Amdal.

Hun anbefaler at allergikere ikke lufter boligen på dagtid når pollenspredningen er på sitt mest intense.

– Det kan også være nødvendig å skifte klær og dusje hver ettermiddag. Og hvis man er mye plaget bør man hyppig skifte putetrekket på soverommet, sier hun.

Amdal forteller at man bør unngå utendørs tørking av nyvasket tøy når spredningen er på sitt mest intense.

– Og skyll gjerne nesa hver kveld, enten med saltvann som nesespray eller med en blanding som du lager selv. Det billigste er å koke opp en liter vann med en spiseskje salt, sier hun.

Amdal legger til at solbriller og caps også gir en viss beskyttelse mot pollen utendørs.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.