Ekstraservice for "militære" barn

Barn får ikke assistanse når de flyr alene med Norwegian og kan dermed ikke reise mer enn én strekning av gangen. Hvis ikke foreldrene er ansatt i Forsvaret, da.

Norwegian i Bardufoss
Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Mindreårige passasjerer kan ikke reise såkalt gjennomgående med Norwegian på egen hånd. Begrunnelsen er at flyselskapet ikke kan tilby assistanse ved flybytte. Lavprisselskapet selger derfor ikke billetter til barn som skal fly alene mer enn én strekning på den samme turen.

- Det finnes ikke sikre nok systemer for gjennomgående reiser slik at barna kan bli tatt hånd. Det må folk respekterere, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

FBI fortalte i går om tobarnsmoren Mona Lian i Bardufoss og de problemene hun får når barna skal besøke pappa i Stavanger . De små kan ikke reise alene med Norwegian på grunn av flybytte underveis. Både tungvint og svært dyrt for familien i Bardufoss, der Norwegian har monopol i lufta.

Men nå viser det seg at det ikke er så vanskelig å assistere små passasjerer på flyplassene likevel. Hvis barna i Bardufoss har foreldre som er tilknyttet Forsvaret, kan de reise såkalt gjennomgående i likhet med alle andre passasjerer som flyr alene. De militære selv er overrasket over forskjellsbehandlingen.

Miliært transportbehov

Forsvaret inngikk en avtale med Norwegian da flyselskapet sikret seg kontrakten om å fly på Bardufoss, melder avisa Nye Troms. Selskapet startet trafikken dit i februar, foreløpig uten konkurrenter.

De militæres transportbehov var et viktig moment da det ble avgjort hvem som skulle overta rutene på Bardufoss.

Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian bekrefter overfor avisa at barn av miliært ansatte på gjennomgående alenereise får assistanse fra blant annet selskapet Medema som assisterer barn, blinde og funksjonshemmede på flyplassene.

Norwegian kjøper denne tjenesten, men ikke altså ikke for alle små passasjerer som trenger det. - Medema kan ikke ta imot flere barn enn de allerede håndterer, sier hun. Norwegian har ikke eget bakkemannskap som kan gjøre denne jobben.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Små flypassasjerer.

Barn av militært ansatte kan fly lengre turer med Norwegian enn andre barn.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Ikke for alle

På spørsmål om hvorfor ikke denne ordningen også kan gjelde de få sivile som bor i Bardufoss-området der Norwegian har monopol, svarer Ellingsen at et slikt tilbud i så fall måtte gis på alle lavprisselskapets ruter. Og det går altså ikke.

Avtalen med Norwegian blir kritisert internt i Forsvaret. Stig Magne Hagen, som har ansvaret for Hærens kontakt med sivilbefolkningen, sier til Nye Troms at det må være en selvfølge å prøve å inkludere sivile behov når slike kontrakter blir inngått.

Eilert Steen i Forsvarets logistikkorganisasjon var med på å utarbeide avtalen med flyselskapet. Han sier til avisa at han er overrasket over at vilkårene for transport av barn ikke også gjelder sivile, men han håper saken kan bli løst etterhvert.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)